Maivor Östling och Leif Östling sitter jämte varandra
Maivor Östling och Leif Östling. I somras dog Leif Östling i samband med en cykelolycka. Polisen misstänkte mord eller vållande till annans död men på grund av brist på bevis lades utredningen ner. Foto: Privat

Veckans brott tar upp fallet Leif Östling

Leif GW Persson: Öppna utredningen igen
1:27 min

Den 14 juli hittades Leif Östling medvetslös i ett dike vid en grusväg i Bjästa i Örnsköldsviks kommun. Ikväll behandlar programmet Veckans brott händelsen.

Den 14 juli hittades Leif Östling medvetslös i ett dike vid en grusväg i Bjästa i Örnsköldsviks kommun.

Han hade varit ute på en cykeltur med sin hund och när han hittades hade han en skallfraktur, två hjärnblödningar, ett brutet nyckelben och nio brutna revben. Hunden som hittades dagen därpå blev också svårt skadad och hade kraftiga brännskador.

Ingen visste varken då eller nu vad som hänt och ett par veckor senare dog Leif Östling. Olyckan rubricerades först som misstänkt mord eller vållande till annans död men Polisen beslutade senare att lägga ner utredningen.

Ikväll tas fallet upp i Veckans brott i SVT.

– Polisen menade att det inte hade varit något annan fordon inblandat i olyckan, säger Camilla Kvartoft, programledare för programmet.

Men programmets researcher har pratat med läkare, försäkringsbolag och forskare och enligt dem kan inte de skador som Leif fick ha uppkommit genom en cykelolycka.

– Så det finns väldigt många frågetecken kring polisens agerande och resonerande i det här fallet, säger Camilla Kvartoft.

Leif GW Persson, professor i kriminologi och som medverkar som expert i programmet har även han svårt att svårt att svälja teorin om cykelolyckan.

– Skadebilden talar för en stark samtidig fysisk verkan på ena sidan av kroppen, alltså att han blivit påkörd av ett fordon.

I programmet kritiserar han även Polisens val att lägga ner utredningen.

– De borde ta upp den här utredningen igen naturligtvis. Det är fullständigt självklart för mig, säger Leif GW Persson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".