Björnaskolan, Maria Schelin är rektor, Lotta Wallgren är biträdande rektor
Björnaskolan och Maria Schelin, rektor och Lotta Wallgren, biträdande rektor på Björnaskolan. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Otrygghet på Björnaskolan gör att elever stannar hemma

3:07 min

Efter en incident i fredags är det många elever som inte vill vara i skolan. Personalen på jobbar nu för att både elever och vårdnadshavare ska våga gå till skolan igen.

I fredags inträffade det en incident på Björnaskolan som ledde till att personalen ringde till polisen som i sin tur gjorde en anmälan gällande misshandel. Det har bland annat kommit uppgifter om att en elev ska ha haft en kniv och ett pistolliknande föremål, men det är något som varken polisen eller rektorer på skolan kan bekräfta. De är för övrigt väldigt knapphändig med information då en förundersökning pågår. 

Vi kan inte säga så mycket.

– Vi kan inte säga så mycket, säger Dick Danielsson som är kommunpolis i Örnsköldsvik. 

Men det som inträffade i fredags ledde till att elever och vårdnadshavare känner sig otrygga, vilket har lett till att det två dagar i rad är flera som är hemma från skolan. 

Idag har personal på skolan suttit på möte med elevhälsan och de har även förstärkt vuxennärvaron.

Det är jätteviktigt att eleverna känner sig trygga.

– Det är jätteviktigt att eleverna känner sig trygga på skolan, säger Maria Schelin som är rektor på Björnaskolan. 

Polisen har under hösten förstärkt närvaron i Björna bland annat efter anmälningar om buskörning med epatraktorer och droganavändade, det enligt Dick Danielsson. Efter händelsen i fredags har polisen även kontakt med kommunen och skolledningen. 

– Det är ett jätteviktigt jobb som vi har att göra nu. Vi har elever och vårdnadshavare som inte är trygga och vi jobbar allt vi kan för att ändra på den saken, säger Maria Schelin om situationen på skolan.  

Polisen utreder också ett fall av hets mot folkgrupp efter att någon person har ristat in ett hakkors på skolbyggnaden i torsdags. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista