My Henningsson
My Henningsson mamma till 19 åriga Felicia. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Felicia får hjälp av Sundsvalls kommun när Försäkringskassan sa nej till assistans

My Henningsson: Det kommer att ordna sig till det bästa
1:13 min

Under en lång tid har My Henningsson kämpat för att få assistenttimmar till sin dotter Felicia. När avslaget från Försäkringskassan kom, hamnade ärendet hos kommunen.

När Försäkringskassan drog in assistenterna till 19-åriga Felicia Henningsson utanför Matfors, för att de så kallade grundläggande behoven inte översteg 20 timmar, övergick ansvaret till Sundsvalls kommun.
Resultatet blev fler assistenttimmar och ett större engagemang säger Felicias mamma My Henningsson:

– Ja, det blev mycket bättre och nu får vi hoppas att det håller i sig, så att vi inte blir skickade tillbaka till Försäkringskassan.

 Försäkringskassan fattade alla sina beslut utan att träffa Felicia, men kommunen har en helt annan inställning anser My Henningsson.
Bland annat får nu Felicia, som har en grav utvecklingsskada, assistenter som är vakna under nätterna, något som är viktigt, eftersom hon kan få allvarliga kramper nattetid.

– Det lät inte som om det var några tveksamheter och de (avser Sundsvalls kommun) har ju också gått igenom alla läkarintyg och även träffat Felicia, något som Försäkringskassan aldrig gjorde, berättar My Henningsson.

För ett par månader sedan var du rädd för att Försäkringskassan skulle säga nej, de gjorde det och så blev det bättre, vad tänker du om det?

– Just nu känns det jättebra. Det blev lite stressigt att anställa nya assistenter för det blev många fler timmar. Vi gick från att vara osäkra på om vi skulle få någon assistans överhuvudtaget, till att anställa fler assistenter. Nu så känns det som om det kommer att ordna sig till det bästa, säger My Henningsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".