Emblem Kramfors kommun kommunflagga
Emblem Kramfors kommun kommunflagga Foto: Ingrid Engstedt Edfast

Läspedagogerna försvinner från Kramfors 2018

0:48 min

Som ett led i besparingarna har Barn, kultur och utbildningsnämnden i Kramfors kommun tagit beslut att avsluta finansieringen av läspedagoderna.

Trots att arbetssättet varit efterfrågat och att läsförståelsen försämras i årskurs 3, 6 och 9 så avslutar Kramfors kommun finansieringen av läspedagogerna som funnits till för att få upp läsförståelsen bland skolbarnen i kommunen.

– Vi har en ekonomi som inte är optimal och vi måste komma i budgetrum. Sedan 2015 har det kommit in mycket pengar från staten eftersom vi tog emot en stor mängd asylsökande så vi kanske har haft en ekonomi som varit lite dopad utifrån det egentliga läget, säger Tomas Näsholm som är socialdemokrat och ordförande i Barn, kultur och utbildningsnämnden i Kramfors.

 Genom att ta bort läspedagogerna räknar kommunen med att spara in 1,2 miljoner kronor årligen. Och det finns hål att fylla menar Thomas Näsholm (S).

– Vi har 13,4 miljoner i dagsläget som vi måste komma till rätta med. Däremot så går vi in i ett bättre 2018 och skulle vi ta med oss ytterligare underskott från 2018 så skulle vi få ett ännu större berg att klättra över i så fall, säger Thomas Näsholm (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista