Daniel Brännström på Peckas naturodlingar i Härnösand
Daniel Brännström, grundare av Peckas Naturodlingar. Foto: Christer Suneson/Sveriges Radio

Snart dags för skörd på Peckas Naturodlingar

2:50 min

I januari går den första skörden av tomater ut till handlare i länet. Trots att man producerar fyra ton i veckan räcker det inte till alla i Västernorrland.

Den första leveransen av tomater från Peckas Naturodlingar i Härnösand är inte långt bort. Just nu är de gröna men i januari räknar man med att kunna skörda fyra ton i veckan. Det låter mycket men räcker inte så långt i ett land som älskar tomater.

– Vi äter tio kilo per person och år i Sverige. Så det äts ju mer tomater än vad vi producerar, men under vintern är vi ganska ensamma om svenska tomater i Västernorrland, säger Daniel Brännström som är grundare till Peckas Naturodlingar.

Peckas kommer att jobba med närodlade tomater vilket innebär att de kommer att säljas i Västernorrland med en radie på tio till femton mil från Härnösand.

– Det är viktigt för oss att tomaten smakar som en tomat ska smaka även på vintern. Då är det viktigt att vi plockar den röd på morgonen och att den kan vara ute i butikerna på eftermiddagen eller dagen efter. Resan för en tomat från planta till köksbänken sker inte under 12 grader, säger Daniel Brännström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista