Susanne Johansson står med ett fotoalbum i famnen hemma i sitt kök.
Susanne Johansson. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Dottern kritisk mot polisens utredning kring Leif Östlings död

Östlings dotter: De avfärdade det som en cykelolycka
1:13 min

Susanne Johansson menar att polisen gjorde fel från början. Polisen säger att man inte kommer längre.

Bjästabon Leif Östlings dotter Susanne Johansson är kritisk till hur polisen skötte utredningen kring pappans cykelolycka i somras. Olyckan längs en grusväg ledde till Leif Östlings död.

– Problemet var att de från början avfärdade det som en cykelolycka. De tog det inte som att det kunde vara ett fordon bakom, säger Susanne Johansson. 

Stöd av GW

Hon tror att Leif Östling blev påkörd av förmodat onykter bilförare. Efter påtryckningar från henne och andra anhöriga började Örnsköldsvikspolisen att utreda händelsen. 

– Sådana skador kan man inte få från en cykelolycka, säger Johansson. 

Även kriminlogen Leif GW Persson är kritisk mot utredningen och menar att den inte borde ha lagts ner, men förundersökningsledare Ann-Jeanette Arnqvist säger att polisen inte kommer längre just nu. Vittnen saknas. 

– Jag måste ju ha inhämtade uppgifter och veta att någon sett, hört eller vet något i övrigt. De vi har pratat med är de som har varit involverad i början av den här kvällen, säger Arnqvist.  

Ingen prestige

Susanne Johansson skulle vilja se fler förhör.

– Eftersom det kallas Promillevägen så kanske det finns folk i byarna som vägen går emellan som kanske vet någonting. Jag tänker att man kanske ska prata med dem. Men det låter inte som att polisen har gjort det, säger Susanne Johansson. 

Förundersökningsledaren Ann-Jeanette Arnqvist berättar att utredningen kan tas upp snabbt igen.

– Jag har absolut ingen prestige i det. Man kan lägga ner ett ärende och sedan kommer det in uppgifter och då tar man upp fallet lika fort, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".