Hand som snattar godis i butik
Fyra av tio niondeklassare har snattat. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Snatterier minskar om elever får möta butiksägaren

1:12 min

Närmare 40 procent av elever i nian har någon gång snattat, enligt en ny undersökning av BRÅ. På Alnön kallar skolan elever som snattat till ett möte med butiksägaren, för att be om ursäkt och göra rätt för sig.

Nästan 4 av 10 elever i årskurs nio har snattat eller stulit något, enligt Brottsförebyggande rådets skolundersökning.
För att komma till rätta med problemet har Vibackeskolan på Alnön inlett ett samarbete med den lokala ICA-handlaren.

Den som snattar och upptäcks av butikens personal eller kameror kallas omedelbart till ett möte med rektor, fritidsledare, föräldrar och butiksägaren. Hittills har ingen ertappats med att snatta igen efter ett sådant samtal, berättar Katarina Bodin som är fritidsledare.

– Det brukar vara fantastiska samtal. Att en polis är med är kanske skrämmande, men att sitta och faktiskt se den som äger ICA-affären, är ju nästan ännu mer skrämmande. Det är ju faktiskt den man har tagit av, säger Katarina Bodin.

Polisen har inte resurser att utreda snatterier och därför läggs i princip alla anmälningar ner omedelbart. Därför tycker Ingela Palmqvist Norberg, rektor på Vibackeskolan, att en direkt konfrontation ger bättre resultat och föräldrarna har varit positiva att delta.

– Ja, de allra flesta kommer direkt. Det finns en frustration hos föräldrarna som undrar vad som har hänt, säger rektor Ingela Palmqvist Norberg.

Det spelar igen roll om det bara handlar om en stulen chokladbit för 10 kronor. Alla snattare behandlas på samma sätt och det har gett resultat, enligt skolans rektor.

– Många osäkra elever. Det bästa är att de åker fast för då gör de inte om det en gång till. För att det är svårt att sitta och se ICA-handlaren i ögonen och säga att det här tog jag med berått mod, säger Ingela Palmqvist Norberg. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista