Äldre snickare som borrar fast en gipsskiva. Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

Då kan du gå i pension

3:48 min

Idag kom pensionsgruppen med ett förslag på förändringar av pensionen.

  • Den nedre pensionsåldern höjs från dagens 61 år till 64 år.
  • Man ska kunna jobba tills man fyller 69 istället för dagens 67 år. 

Hur länge kommer du orka jobba? Diskutera på vår fb-sida!

  • Antalet premiepensionsfonder kommer att minska rejält från dagens cirka 850 till ett par hundra.Fonderna kommer kvalitetssäkras för att öka tryggheten för konsumenterna. 
  • Garantipensionen kommer också kompletteras med tillägg för de allra fattigaste pensionärerna och man höjer även taket för bostadstillägget. Ett nytt konsumtionsstöd kommer också införas.

Pensionsgruppen, som består av regeringspartierna S och Mp samt M, L, C och KD, har enats om att höja pensionsåldern successivt över en 10-årsperiod.

Överenskommelsen är en riktig kalldusch för alla som tänkt att sluta jobba tidigt, skriver Aftonbladet. Höjningen kommer att ske i flera steg. 2020 höjs åldersgränsen från 61 till 62. Tre år senare justeras den upp till 63, och 2026 ska förändringen vara helt genomförd.

– Det är ju bra om man har möjlighet att ta ut från 61. Det är ganska påfrestande att jobba inom vården idag. Det är både stress och fysiskt jobbigt, konstaterar Lena Degerot på Lejonbackens demensboende i Örnsköldsvik. 

– 64 år för att få pension... Det är många år, säger 30-åriga Johana Gonzales, som jobbar som undersköterska.

Framöver kommer pensionsåldern också knytas till medellivslängden och därmed höjas automatiskt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista