Åsa Selander, Kommunal Foto Ingrid Engstedt Edfast/SR
Åsa Selander, Kommunal Foto Ingrid Engstedt Edfast/SR

Kommunal kritiskt till nya pensionsuppgörelsen

1:27 min

Fackförbundet Kommunal är missnöjt med pensionsöverenskommelsen som de tror kommer att leda till fler sjukskrivningar.

50 procent av Sundsvalls kommuns deltidsanställda skulle inte klara av att gå upp till heltid på grund av att arbetet blir för tungt, antingen fysiskt eller psykiskt. Det framgår i en undersökning som fackförbundet Kommunal gjorde i somras.

Siffror som talar för sig själv, anser Åsa Selander som är ordförande på fackförbundet Kommunal, avdelningen vård- och omsorg Sundsvall. Hon tror att det kommer att bli mer sjukskrivningar till följd av den nya pensionsuppgörelsen.

– De personer som vi pratar om nu har jobbat inom vården i närmare 40 år och då fanns inte de hjälpmedel som finns idag, så det är många utslitna ryggar, armar och axlar, säger Åsa Selander.

Tror inte det finns någon som med glädje jobbar ett par år till.

Enligt förslaget ska även gränsen för hur länge man får jobba höjas, från 67 till 69 års ålder. Ett erbjudande som få medlemmar kommer att nappa på enligt Åsa Selander.

– Det kanske finns ett fåtal kanske kom ut sent i arbetslivet och som är tvungna för att de inte kan leva på sin pension. Men jag tror inte att finns någon som med glädje jobbar ett par år till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista