Lars Näslund, Tillförordnad enhetschef kirurgin Örnsköldsvik  utanför entrén till sjukhuset
Lars Näslund tillträdde som tillförordnad chef på kirurgen i början på november. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Bemanningen på kirurgen i Örnsköldsvik tillfälligt säkrad efter nyår

0:38 min

Bemanningskrisen på kirurgin är tillfälligt löst med hjälp av specialister från Sundsvall och Umeå tillsammans med stafetter och AT-läkare.

I oktober slutade den sista specialistkirurgen som var i tjänst efter årsskiftet på kirurgin i Örnsköldsvik. Det var ett problem som hotade verksamheten. Det problemet ska nu vara löst perioden från första januari till sista mars 2018. 

– Det har vi bemannat upp genom ett samarbete med sundsvallsläkare som kommer upp. Sedan har vi också ett samarbete med universitetssjukhuset i Umeå som kommer hit med specialister, säger Lars Näslund, tillförordnad chef för kirurgläkarna på sjukhuset i Örnsköldsvik. 

Det kommer vara totalt tre basbemanningar som kommer fyllas i snitt av en kirurg från antingen Sundsvall eller Umeå. De andra två tjänsterna fylls av stafetter eller AT-läkare.  

Vad som händer efter mars, då det i nuläget bara finns en fastanställd specialist, är oklart. Lars Näslund säger att det finns planer, men vill inte uttala sig mer om den saken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista