Emelie Öberg, ICA handlare på Alnön
Emelie Öberg, ICA handlare på Alnön Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Varje dag snattar någon i Emelies butik

3:22 min

På Alnön arbetar ICA butiken tillsammans med skolan för att bekämpa snatterier.

Varje dag upplever Emelie Öberg, ICA handlare på Alnön att det snattas i den butik hon och hennes man äger.
De flesta kommer undan, men när det gäller skolelever så har butiken inlett ett samarbete med Vibackeskolan, där elever som snattar kallas till ett möte på skolan. Där får eleverna tillsammans med skolans personal och sina föräldrar, träffa butiksägarna, be om ursäkt och göra rätt för sig.
Snatterier är ett stort problem och det är givetvis inte bara skolelever som snattar, säger Emelie Öberg. Gängkriminella, drogmissbrulare och andra snattar också i affären.

– Ja, det är jättetråkigt. Det känns som om folk har det som sitt skafferi ibland. Det är ju pengar som vi skulle vilja utveckla verksamheten med och utbilda personal, säger Emelie Öberg.

Det finns ett väl fungerande samarbete mellan butiken, Vibackeskolan och fritidsverksamheten. Butiken får hjälp med att identifiera elever som snattar och som har spelats in via butikens kameror. Sedan kallas eleven och elevens föräldrar omgående till ett samtal hos skolans rektor där också fritidspersonal brukar finnas. Till mötet kommer även butiksägaren och deltar i samtalet, något som brukar vara väldigt effektivt säger Emelie Öberg.

– När det gäller skolungdomar är det viktigt att bryta mönster, så fort det bara går och det har vi ju sett väldigt bra resultat av, säger Emelie Öberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista