Andreas Zehlander står i entrén till Polishuset i Sundsvall. Bakom honom är en glasdörr med polisemblemet på. Andreas är snaggad med kort, välansad ansiktsbehåring. Han är klädd i tjock marinblå poliströja. Under den syns kragen till en ljusblå polisskjorta samt en mörkt marinblå slips. Han ler in i kameran och ser glad ut. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Andreas Zehlander i entrén till Polishuset i Sundsvall. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio

Podcast ska ge Timråborna insyn i trygghetsarbetet

3:23 min

För att nå ut med sitt trygghetsskapande arbete har Timrå kommun tillsammans med Polisen tagit ett oväntat grepp - man har startat en podcast.

Trygg i Timrå heter den och en av programledarna är Andreas Zehlander som är gruppchef för närpolisen Medelpad.

– Den handlar om vårt gemensamma arbete för trygghet och brottsförebyggande i Timrå kommun. Vi berättar om vad vi gör, vad vi inte har gjort och vad vi bör göra.

I en drogvaneundersökning som genomfördes nyligen framkom det att vissa ungdomar i Timrå färdas med EPA-traktor eller bil med en berusad förare. Det är ett exempel på saker man arbetar med nu enligt Andreas Zehlander. Men namnet Trygg i Timrå anspelar inte på att det skulle vara otryggt i samhället, snarare tvärtom.

– Tänker man så? För tryggt i Timrå skulle jag säga att det är. Som alla kommuner har man sina problemområden och den här podden är helt enkelt till för att berätta vad vi tillsammans gör mot aktuella problemområden. Det är ett sätt att nå ut till medborgarna och komma närmare dem, säger Andreas Zehlander.

Första avsnittet släpptes den 13 december och handlar om ovan nämnda drogvaneundersökning som gjordes på Timrås högstadieskolor i höstas. Programledarskapet delas med Britt-Louise Nyholm som är utvecklingsstrateg på trygghet och hälsa i Timrå och Andreas Zehlander tror att det finns mycket att hämta genom det nya sättet att arbeta.

– Innan sändningarna sätter vi oss ner och diskuterar och då kan det komma upp frågor som kommunen vill lyfta och som jag inte hade en aning om och då får jag lära mig nya saker, och vice versa för kommunen, berättar Andreas Zehlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista