Julklappar, paket,
Julklappar. Foto: Anna Ahlström/Arkiv

Fem av sju kommuner i Västernorrland ger bidrag till julklappar

Krister Fagerström Mccarthy: Bidrag för att kunna köpa någonting extra inför julen
1:23 min

För en barnfamilj med försörjningsstöd ser förutsättningarna inför julen olika ut beroende på var i länet du bor. Det visar en rundringning som P4 Västernorrland har gjort.

Samlar du in julklappar till behövande eller skänker du en extra slant i juletid? Berätta på vår facebooksida!

I fem av sju kommuner får familjerna extra bidrag inför julen. Härnösand ger 300 kronor extra inför julen till de som ansöker om det, säger Krister Fagerström Mccarthy (S), ordförande i socialnämnden.

– Det är inget som löser problemet med att föräldrarna behöver försörjningsstöd, men det gör att familjerna kan köpa någonting extra inför julen, säger han. 

Även i Kramfors och Örnsköldsvik får barnfamiljer extra försörjningsstöd till jul med 300 kronor per barn.

I Timrå får de barnfamiljer som söker ett extra bidrag, men det görs en individuell bedömning, så det går inte att säga hur stort bidraget är. I Sollefteå har man en liknande lösning, där de som haft försörjningsstöd under längre tid har möjlighet att få ett extra bidrag till julklappar om de ansöker om det, men även här görs en individuell bedömning hur stort bidraget blir.

Julklappar i Ånge

I Ånge blir det däremot inga extra pengar till jul, men barnfamiljer får julklappar ur en insamling, där företag och privatpersoner har lämnat in paket till socialtjänsten. I Sundsvall blir det inte heller några extra pengar, men där får alla familjer 100 kronor extra per barn varje månad, året runt istället. Att ge extra bidrag till jul också har inte diskuterats

– Det är inget vi har diskuterat politiskt, men det är alltid möjligt att göra en individuell prövning om det skulle finnas ett behov av extra bidrag. Vi kollar på varje barn och familj individuellt, säger Jonas Väst (S), vice ordförande i socialnämnden i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".