Anonym kvinna.
Anonym kvinna. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Många söker hjälp inför julen

1:27 min

För de som inte har råd med julmat och julklappar kan julen vara en tuff tid. För en del av dem finns räddningen i facebook-grupper eller andra organisationer som samlar in julklappar och hjälper till med matkassar.

Gör du något extra för någon annan i juletid? Berätta på vår facebooksida!

P4 Västernorrland har träffat en trebarnsmamma som har varit orolig över att det skulle bli svårt att få ihop klappar och mat till julen. Vi kallar kvinnan för Nina, men hon heter egentligen något annat. Hon och hennes barn har nu fått hjälp av privatpersoner. 

– Utan dem hade det inte blivit så mycket jul. De har köpt julklappar åt alla mina barn och stöttat med julmat. De har varit räddande änglar, säger hon.

Fick hjälp via facebook-grupp

Året som gått har varit tufft för Nina, med indragen sjukpenning och arbetslöshet. När det var som värst vände hon sig till facebook-gruppen Snöänglar som hjälpte till med kläder, födelsedagspresenter till barnen och också mat. Det var via dem som Nina kom i kontakt med det par som nu har hjälpt familjen inför julen.

– En tyngd från mina axlar har släppt. Det känns som att jag kan slappna av inför jul. Det blir jul och barnen kommer att få julklappar och det kommer att bli bra. Jag tror att vi alla mår bättre då, säger hon.

Många söker hjälp i juletid

Nina är långt ifrån ensam att ha en tuff situation inför julen. Både diakoner i svenska kyrkan som P4 Västernorrland pratat med, och de olika facebook-grupperna som samlar in julklappar, visar att det finns ett stort behov inför julen.

– Det ska inte behöva vara så många som är i kris. Det har blivit väldigt galet att man ska behöva vända sig till hjälporganisationer för att klara julen, säger Nina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista