Kvinna i stövlar med höga klackar har öppnat kappan och visar sitt ben när hon står på trottoaren. Foto: Tomas Oneborg/TT
Foto: Tomas Oneborg/TT

Kartläggning av prostituerade i Västernorrland

Det finns hundratals kvinnor utsatta i prostitution i Sveriges fyra nordligaste län. 270 personer har kunnat kartläggas, varav 82 i Västernorrland. Men de är troligen många fler, visar ny rapport.

I den nya rapporten har länsstyrelserna i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten gått igenom annonser och profiler som erbjuder sexköp på nätet. I samband med att den släpps inleds också en ny nationell satsning för att nå sexköparna där de finns - på sexköpssajter.

Totalt upptäcktes 509 sexannonser i kartläggningen. De flesta, 160 stycken, riktades mot personer i Västerbotten och lägst antal mot personer i Jämtland, 71 stycken.

Annonserna har varit öppna och tillgängliga utan någon inloggning och genom att granska dem har 270 personer identifierats, en övervägande majoritet kvinnor men också män och transpersoner.

I Västernorrland hittade länsstyrelsen 82 personer, enligt rapporten.

Men mörkertalet är sannolikt stort eftersom andra delar av nätet än de som är öppna inte har granskats i rapporten.

– Vi vet ju med stor sannolikhet att prostitution förekommer överallt i Sverige eftersom efterfrågan finns överallt, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel.

Prostitution förekommer överallt i Sverige.

Annonserna har varit skrivna på främst engelska och svenska, men de utsatta prostituerade är enligt de informatörer som bidragit till rapporten främst från Nigeria, Ryssland och Rumänien. Det tyder på att någon annan skrivit texterna och att brottsligheten är organiserad.

– Det är inte ovanligt, säger Patrik Cederlöf.

Att det rör sig om 270 prostituerade i norra Sverige är inte förvånande, enligt den nationella samordnaren. Men han har svårt att värdera om det är en liten eller stor siffra i sammanhanget och säger att uppföljning behövs.

– Jag tror ingen kan svara på om det har ökat eller minskat. Det har ökat på nätet för det är handelsplatsen för alla varor i dag.

Inte sällan tvingas kvinnorna in i prostitution av någon pojkvän, andra gånger riktas hot mot familjemedlemmar som finns i deras hemländer. Många har sexuella trauman från barndomen eller från när de flytt till Sverige.

Det har ökat på nätet. Det är handelsplatsen för alla varor idag.

Men att hjälpa de utsatta är svårt. Mycket få av dem kommer i kontakt med hjälpinsatser, enligt rapporten. De flesta prostituerade i norra Sverige finns i de större städerna Luleå, Umeå, Sundsvall och Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista