En timmerbil ligger omkullvält i ett dike. En annan timmerbil lyfter bort trästockarna från bilen i diket.
1 av 2
Ekipaget skar ut och välte i diket. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Sven Arne Sundin går i snön framför den välta timmerbilen.
2 av 2
Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Kritik mot väg 335 efter dikeskörning med timmerbil

1:22 min

Lastbilsföraren Sven Arne Sundin är irriterad på plogningen längs väg 335 mellan Sidensjö och Gålsjö.

På eftermiddagen den 15 december bar det iväg ner i diket för Sven Arne Sundin och hans fullastade timmerbil. Och det längs en raksträcka på väg 335, som är den huvudsakliga vägen mellan Sollefteå och Örnsköldsvik. 

Vinterväghållningen har varit jäkligt dålig under vissa perioder här.

Sven Arne pekar på två saker som orsakade avåkningen.

– Dels har du ju käpparna som de skulle ha satt ut. På den här sträckan är det många som är borta. Sedan ser du ju att här är det innanför plogkanten, säger han och skrapar i snön.

Avsaknaden av vägkäppar gör alltså att plogningen av vägen har gjorts utanför själva vägen, enligt Sven Arne Sundin. 

Och då räknar du med att här ska man kunna köra?

– Inte jag, men plogbilen tydligen.  

Sonen Christoffer hjälpte till med att ta hand om timret och ekipaget. Han är kritisk mot hur väg 335 sköts.

– Den har varit mer eller mindre katastrof i flera års tid, anser jag. Vinterväghållningen har varit jäkligt dålig under vissa perioder här.

Trafikverket svarar

Trafikverkets kommunikatör Lennart Helsing säger att han inte varit på platsen och inte kan kommentera om vägen varit för brett plogad eller inte, men säger att alla förare bör vara extra försiktiga på vintervägar.

– Man måste som trafikant vara väldigt vaksam på var vägen går, hur fort kör jag, att jag kör sakta om jag måste gå ut till sidan. Plogkäppen är inte det man ska köra efter, säger Lennart Helsing. 

Men en trafikant kör ju där det är plogat och om det inte finns några käppar och plogbilen har plogat där det inte finns någon väg, vems fel är det då att timmerbilen har åkt i diket?

– Den här gången kan det ju vara så att det är plogat för långt ut, men det är fortfarande så att man måste hålla sig på vägbanan och känna efter hur det är i kanterna, säger Lennart Helsing på Trafikverket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista