Anna-Karin Warnerud Eriksson, Barbros barbarn.
Anna-Karin Warnerud Eriksson från föreningen Barbros barbarn. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Barbros barnbarn ger matkassar och presentkort till pensionärer i juletid

3:19 min

Samtidigt som många har det tufft inför julen finns det också många som vill hjälpa till och engagera sig för andra. Föreningen Barbros barnbarn i Sundsvall har stöttat med matkassar och presentkort i fyra års tid.

Anna-Karin Warnerud Eriksson och hennes kusin Maria Hammarström startade upp facebook-gruppen Barbros barnbarn för att samla in pengar som de sedan kunde köpa presentkort och matkassar till personer som hade behov av hjälp i juletid. I början låg stort fokus på barnfamiljer, men i år har de fokuserat mer på pensionärer.

– Det blir pensionärernas jul i år. Vi vet att det är många som lever med tajt budget. Ofta kvinnor som blir ensamma kvar med dålig pension när maken går bort. De har knappt råd att äta annat än havregrynsgröt. Det kändes självklart att det blev deras jul i år.

Samarbetar med kyrkan

Barbros barnbarn är idag en ideell förening, som får bidrag från både privatpersoner, föreningar och företag.

– Vi samarbetar med Sköns församling, som har många som söker till dem för att få hjälp inför julen, men de har inte möjlighet att hjälpa alla, så där har vi gått in och hjälpt till med presentkort, färdiga matkassar och ibland julklappar.

Åker ut och lämnar över matkassar

Anna-Karin Warnerud Eriksson åker också ut ibland och lämnar själv över presentkort eller en matkasse.

– Det är jätteroligt att få möte människorna, men också sorgligt. Vi möts ibland av skam, men också tacksamhet, säger hon.

Hur ska de som är med och bidrar vara säkra på att pengarna kommer fram?

– Vi uppdaterar på vår facebook-grupp så medlemmarna ser vad vi gör. Det är många som varit med länge och de förlitar sig på att pengarna kommer fram, säger Anna-Karin Warnerud Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista