Eva Norlin, ny regionkoordinator prostitution människohandel. Foto: Privat
Eva Norlin, regionkoordinator, menar att kommunerna behöver ta fram strategier för hur de ska arbeta mot människohandel och prostitution. Foto: Privat

Prostitutionen fortgår obehindrat - kommunerna behöver ta sitt ansvar

4:19 min

270 prostituerade är aktiva i Norra Sverige - 82 av dem i Sundsvall. Och ett problem är att saken inte prioriterats i kommunerna.

270 prostituerade har kartlagts i Norra Sverige - 82 av dem är verksamma i Sundsvall. Det visar en ny rapport från länsstyrelserna i Norr.

– De kvinnor som vi vet är utsatta rent faktiskt är kvinnor utsatta i prostitutuion från Nigeria, Rumänien till exempel. Men om man tittar på de här annonserna så är det ingen som kommer därifrån. Man kommer hellre ifrån Italien, Spanien eller något land där man antas vara oberoende och där det inte finns en koppling till misstänkt människohandel, säger Eva Norlin, regionkoordinator mot prostitution och människohandel i Norrbotten,
Västerbotten Jämtland och Västernorrland.

De personer, mestadels män, som begår sexbrotten har i allmänhet god ekonomi, har arbete och är tidigare ostraffade, utom möjligen för något tidigare köp av sexuella tjänster, förklarar Eva Norlin.

Den kartläggning som länsstyrelserna i Norr nu publicerat är den tredje i ordningen och Eva Norlin menar att kommunerna inte längre kan gömma sig bakom att de inget vetat. Tvärtom menar hon nu att det är dags för kommunerna att ta ett större ansvar i frågan. Hon hoppas att man ska börja använda rapporten som ett faktaunderlag.

– Vi har utsatta kvinnor som sitter på våra hotell i våra kommuner och som behöver få hjälp. Och vi behöver satsa resurser på att fånga upp de här personerna och motverka efterfrågan. Det är viktigt att alla kommuner går in och tar sitt respektive ansvar, säger hon.

Hon menar att kommunerna har varit väldigt duktiga på att jobba mot mäns våld mot kvinnor och att det nu är dags att alla kommuner upprättar en plan, en strategi, för hur man ska motverka prostitution och människohandel för sexuella ändamål i sin kommun.

Eva Norlin tror att ett problem är att man inte så tydligt placerat in prostitution under området mäns våld mot kvinnor och att problemet därför hamnat i skuggan.

Prostitutionen i de norra länen är koncentrerade till städerna och Umeå och Sundsvall sticker ut med högt antal prostituerade. Eva Norlin menar därför att dessa kommuner har ett särskilt stort ansvar.

Malin Larsson (S), som är socialnämndens ordförande i Sundsvall, håller med om problembeskrivningen men menar att det är svårt att komma åt.

– Det är fruktansvärt att vi har de här kvinnorna i vår kommun i dag som lever i den här utsatta situationen. Men de finns inte i våra system i dag. Får vi in dem i våra system och får kunskap om dem så kan vi också hjälpa dem, menar hon.

Men hon menar också att det handlar mycket om kunskap och utbildning.

– Kommer man till någon i vår kommun så ska alla veta: Vart vänder man? Hur agerar man? Här kommer vi att anordna en utbildning efter årsskiftet så att vi också får fylla på med den här kunskapen om hur vi på bästa sätt kan hjälpa, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista