Närbild på mulen på en nyfiken kalv. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Bonden Ulf Norrman står och håller om en av korna av rasen Hereford. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
3 av 3
Bonden Ulf Norrman och några av kor av rasen Hereford. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Lokalt nötkött till äldre i Ramsele, Näsåker och Junsele

3:17 min

Framöver blir det lokalt nötkött till äldreboendena i Ramsele, Näsåker och Junsele och i hemtjänstens matlådor på orterna.

Fyra djur kommer att gå till slakt varje höst från två gårdar i Ramsele och Helgum. Det blir 800 kilo nötkött och kommer täcka hela behovet av nötkött för tre äldreboenden och till de matlådor hemtjänsten kommer med i Ramsele, Näsåker och Junsele.

Det lokala köttet är dyrare, men Sollefteå kommuns kostchef Johnny Olsson berättar planen är att sänka nötköttkonsumtionen med 200 kilo per år på dessa boenden. 

– Nötkött är det kött som har mest klimatpåverkan. Nu kommer vi servera ett nötkött som är klimatvänligare eftersom djuren inte ätit något kraftfoder, men också minska lite på köttet och servera andra råvaror. 

Samtidigt kommer äldreboendena kunna duka fram extra fina middagar vid vissa tillfällen.

– Nu får vi ju de ädla styckdetaljerna som vi normalt inte arbetar med i offentliga kök - oxfilé, entrecote, biff som rostas - och vi kan då sätta lite extra guldkant på tillvaron på boendena, säger Johnny Olsson, Sollefteå kommuns kostchef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista