Hudförändringar kan utvecklas till malignt melanom. Foto:Christer Suneson
Hudförändringar kan utvecklas till malignt melanom. Foto:Christer Suneson

Stor andel tjockt malignt melanom i Norrlandslänen

0:49 min

Trots att hudcancer är mindre vanligt i norra Sverige än i södra så har vi har vi större andel diagnosticerade tjocka maligna melanom som är den farligaste hudcancerformen.

Av någon anledning har vi större andel tjockare tumörer här vilket i sin tur ger en sämre prognos, säger Senada Hajdarevic från RCC norr, Regionalt cancercentrum norr i Umeå, som har forskat om malignt melanom som är den mest allvarliga av hudcancertyperna.

Det kan finnas en risk att man dör för att man väntar för länge.

– Tyvärr är andelen tjocka malignt melanom stor och vad det beror på vet vi inte, men det betyder iallafall att vi har upptäckt dem i ett senare skede. Och det i sin tur betyder att det är en sämre prognos.

En orsak skulle kunna vara att man i norr har längre avstånd till sjukvården och därför söker hjälp senare. 

– De som har längre avstånd väntar längre med att söka vård, det har jag sett i min egen forskning om malignt melanom. Stadsbor tenderar att söka hjälp tidigare än de som bor i glesbygd.  Det kan finnas en risk att man dör för att man väntar för länge

Vi tänker att här uppe är inte solen så stark.

Män är ofta sämre än kvinnor på att kontrollera sina prickar och behöver ofta en knuff för att boka en tid för att få dem kollade. 

Förutom att vi kanske söker hjälp senare så är vi kanske sämre på att använda solskyddsmedel.
– Vi tänker att här uppe är inte solen så stark men det beror på  var vi vistas och om vi har kläder på oss till exempel. Men vi har också blivit bättre på att resa utomlands. Vi reser till riktigt soliga länder som till exempel Thailand och så kommer vi dit med vårt vita skinn.

I P4 8.15 idag hör du mer om hur man idag kan behandla malignt melanom.
11.40 hör du Lotta som har lungcancer.
15.40 om forskning kring lungcancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista