Maria Roos är arbetsterapeut. Foto Ulla Öhman
1 av 2
Foto: Ulla Öhman/SR
Katja Vuollet Carlsson. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Katja Vuollet Carlsson är processledare för Cancerrehabilitering på RCC norr. Foto: Ulla Öhman/SR

Många cancerpatienter får inte den rehabilitering de behöver

1:11 min

Mycket har hänt inom cancerrehabiliteringen men fortfarande får man olika hjälp beroende  på var man bor och vilken klinik man tillhör.

Får du den hjälp du behöver efter din cancer? Maila reporter: ulla.ohman@sverigesradio.se

Antalet cancerfall ökar och de flesta som drabbas behöver någon form av rehabilitering under eller efter behandlingen. Mycket har hänt bara det senaste året men fortfarande skiljer det sig med vad man kan få hjälp med

– Fortfarande är det olika och det är inte jämlikt och det beror både på diagnosen och på var du bor, säger Katja Vuollet Carlsson, processledare för cancerrehabilitering vid RCC, Regionalt cancercentrum i Umeå.

Fortfarande är det olika och det är inte jämlikt.

Cancerrehabilitering handlar om att hjälpa patienten med både fysiska, psykiska, sociala och existentiella problem. Man kan behöva hjälp med smärtlindring, rädsla och depressioner, men också tillexempel sin diet eller sina ekonomiska problem för att man inte kan arbeta.

Västernorrland borde ha de bästa förutsättningarna för en jämlik rehabilitering eftersom allt ligger inom samma länsklinik, men ändå är det inte så:

Det borde vara lika för alla men det är inte det.

–Det ser olika ut beroende på vad man tillhör för klinik och avdelning säger Maria Roos som är arbetsterapeut i Sundsvall och dessutom aktiv i föreningen Swedpos som arbetar för en bra cancerrehabilitering.

– På vissa avdelningar och kliniker har man väl upparbetade rutiner för att jobba med rehabpersonal men på andra har man det inte. Det borde vara lika för alla men det är inte det, säger Maria Roos.

Maria Roos är mest orolig för den stora "mellangruppen" som inte behöver läggas in på rehabavdelning men heller inte klarar sig på egen hand eller med hjälp av bara läkare eller kontaktsjuksköterska:

– De är uppegående och ser friska ut och har fått sin behandling med de mår som en kirurg sa lite halvkymigt i alla fall, det är dem jag är orolig för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista