Åsa Pellikka och Julia Engman. Foto Ulla Öhman
Julia Engman, sjuksköterska och Åsa Pellikka, verksamhetschef på Mellannorrlands Hospice i Sundsvall. Foto: Ulla Öhman/SR

Julefrid och nyårshopp på hospice

3:38 min

På Mellannorrlands Hospice i Sundsvall vårdas människor i livets slutskede. Här planeras såväl julfiranden som begravningar.

I år har Mellannorrlands Hospice firat sitt tioårsjubileum i Sundsvall. Hospice är en specialiserad vårdenhet för inneliggande vård av de allra svårast sjuka som befinner sig i livets slutskede.

Man brukar säga att det enda man kan vara säker på i livet är att man kommer att dö. Men just döden tenderar att vara ett av de svåraste samtalsämnena. På hospice är man dock van och Åsa Pellikka som är verksamhetschef delar med sig av sina bästa tips:

– Jag tror att man ska vara sig själv. Vet man inte vad man ska säga, gå då till människan som är sjuk och säg det. Man behöver inte vara den där kloka människan och komma med hurtiga svar, det behövs inte. Var så naturlig du kan.

Till den som är närstående till någon som avlidit har Åsa Pellikka en minnesregel.

Fyra H:

  • Håll om, var nära. 
  • Håll tyst, man har två öron och en mun.
  • Häll i, den som är i sorg behöver vätska.
  • Håll ut, sorg tar tid
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista