Braständare gjord av tidningspapper och smält stearin
1 av 2
Foto: Ingrid Enngstedt Edfast/Sveriges Radio
Brasa i kakelugn med braständare av tidningspapper och stearin
2 av 2
Foto: Ingrid Enngstedt Edfast/Sveriges Radio

Klimatsmart jul: Braständare av stearin och papper

Välj stearinljus istället för paraffin
2:51 min

När man eldar med ved är det viktigt att snabbt få fart på brasan för att undvika onödiga utsläpp.

Det går att köpa färdiga braständare, men de är både enkla och billliga att tillverka själv och är samtidigt ett bra sätt att bli av med gamla ljusstumpar.

Så här gör du: Klipp tidningspapper i bitar, ca 10 x 30 cm stora, rulla hårt och knyt om med ett tunt snöre eller tråd. Smält ljusstumpar i en glasburk i en kastrull med kokande vatten. Doppa rullen, i några sekunder, häng upp och torka.

Lätt att tända en brasa, både ute och inne. Försök om möjligt att använda ljusstumpar av stearin istället för paraffin. Paraffinljus, som tillverkas ur fossil olja, förorenar luften mer än ljus som är tillverkade ur animaliska och vegetabiliska fetter. 

Paraffin är ett billigare alternativ till stearin och används i både värmeljus och vanliga ljus.

När ett ljus brinner ska det egentligen bara bildas koldioxid och vatten, om temperaturen är tillräckligt hög och förbränningen är fullständig. Närparaffinljus brinner blir temperaturen inte tillräckligt hög och det bildas ofullständigt förbrända kolväten som kan vara skadliga för hälsan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".