En person öppnar en lägenhetsdörr.
1 av 2
Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Malin Larsson (S), ordförande i socialnämnden i Sundsvall. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR
2 av 2
Malin Larsson (S), ordförande i socialnämnden i Sundsvall. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR

Förstahandskontrakt till hemlösa ska motverka hemlösheten i Sundsvall

1:35 min

Förstahandskontrakt till hemlösa med psykisk ohälsa eller missbruksproblem ska motverka hemlösheten i Sundsvall. Det hoppas Malin Larsson (S), socialnämndens ordförande på.

Hemlösheten i Västernorrland har ökat de senaste sex åren. Idag räknas drygt 1 000 personer som hemlösa, varav 82 personer som akut hemlösa. Av dessa finns de flesta i Sundsvall.

– En bostad bedöms vara den viktigaste insatsen för att personen ska göra en livsförändring. Det är svårt att göra en förändring när en bostad saknas, säger Malin Larsson.

Under nästa år ska projektet Bostad Först starta och målet är att ge 15 hemlösa ett förstahandskontrakt. Det finns personer idag som är motiverade att delta i projektet, men det saknas lägenheter.

– Bara vi får några bostäder kan vi köra igång. Målet är att vi under 2018 och 2019 ska kunna erbjuda hemlösa ett förstahandskontrakt, säger Malin Larsson.

Personerna kommer också att få stöd och hjälp för att förändra sitt liv, men det ställs inga krav på att de ska vara drogfria när de flyttar in. 

– Här ser vi bostaden som det viktiga för att man ska kunna förändra sitt liv. Sedan får de stöd och hjälp för att förändra sitt liv. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista