Två grisar blir klappade av sin ägare
1 av 3
Helena Westin umgås gärna med sina grisar. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio
Veterinären och bonden Helena Westin
2 av 3
Helena Westin är stolt över sina grisar och sitt gårdsslakteri. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio
Ett gristryne
3 av 3
En av suggorna visar upp sitt vackra tryne. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio

Glada grisar i Laggarberg

2:32 min

Veterinären Helena Westin föder upp grisar som mår bra. Tack vare eget slakteri både föds och dör grisarna på gården.

På gården Vänna i byn Laggarberg i Timrå bedriver Helena Westin och hennes man Per ett ekologiskt lantbruk. Här lyser storskaligheten med sin frånvaro.

De 15 grisarna som just nu finns på gården har stora stior och gott om halm att böka, vila och leka i. 

Helena vet hur en glad gris känns igen.

– Den ska ha knorr, säger Helena. Våra grisar leker fortfarande fast de är stora.

Eget slakteri

Men grisar är trots allt inga sällskapsdjur utan ska bli mat så småningom. Det unika med gården Vänna är att de har eget slakteri.

Grisarna slipper långa transporter utan går bara ett fåtal meter över gårdsplanen innan de avlivas med el.

– Det är det skonsammaste sättet, menar Helena Westin.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista