Maria Hallenius Henrysson från föreningen Socionomer Utan Gränser
Foto: Privat

Uppropet #husfrid och Lex Lotta kräver nollvision för dödligt våld

Maria Hallenius Henrysson: Man får inte göra de här misstagen som man gjort
3:25 min

Idag startade uppropet #husfrid där hittills 5000 kvinnor som överlevt och lever under våld skrivit under. Tillsammans med stiftelsen Lex Lotta kräver man en nollvision för dödligt våld mot kvinnor.

Dödligt våld drabbar allra oftast unga män som är berusade ute på stan, så ser statistiken ut. Men dödligt våld i hemmet - där man borde känna sig som tryggast - drabbar kvinnor mer.

Mellan förra sommaren och i somras misshandlades 19 kvinnor till döds - alltså mer än en kvinna i månaden i Sverige.

Här i Västernorrland har vi Lotta Rudholms öde i starkt minne - hon som var från Härnösand och som dödsmisshandlades av sin ex-pojkvän i bostaden i Stockholm i fjol.

Idag startar ett upprop från 5000 kvinnor i Sverige som överlevt och lever under våld och hot i nära relationer, alla samlas under #husfrid. Tillsammans med Stiftelsen Lex Lotta kräver de en nollvision för dödligt våld. 

– Har man en nollvision för någonting kan man uppnå bättre resultat. En del av åtgärderna vi ser framför oss är att man får omedelbart skydd som kvinna om man anmäler och att polis och socialtjänst fungerar bättre än vi sett de senaste åren. Man får inte göra de här misstagen som man gjort, säger Maria Hallenius Henryson som är ordförande för insamlingsstiftelsen Lex Lotta och även generalsekreterare i Socionomer utan gränser.

Lex Lotta lämnade tidigare i år in ett lagförslag som innebär ökade krav på myndigheter vid våld i nära relationer och att det ska gå att driva en rättsprocess även om den misshandlade inte vill medverka. 

– Man måste få rätt bemötande, en kunnig polis och en kunnig socialtjänst, som vet vad det handlar om och framför allt processerna en kvinna befinner sig i när man lever under dödshot, säger Maria Hallenius Henryson.  

Ikväll ska jämställdhetsminister Åsa Regnér besvara uppropet #husfrid.

– Det är viktigt att vi inte bara diskuterar en nollvision utan att man också gör något åt det. Jag tror att vi kommer få ett typiskt politiskt svar, men samtidigt kommer vi inte ge oss utan vi vill träffa henne efter jul och nyår och vi ska också fortsätta träffa politiker, bland annat för att lämna in den senare versionen av Lex Lotta, säger Maria Hallenius Henryson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".