Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hållbara matval i juletid

Publicerat fredag 22 december 2017 kl 10.34
Etnologen: Vi vill känna att vi gör ett bra val
(3:01 min)
Ekologisk mat, eko
Försäljningen av ekologisk mat ökar, det visar nya siffror från Krav. Foto: Anna Morveto/Sveriges Radio

Inför julen är det många som väljer ekologiskt eller närproducerat på julbordet.

Matilda Marshall är etnolog vid Umeå universitet och har intervjuat och observerat 15 personer från hushåll i norra Sverige om deras matinköp.

– Medvetenheten kring att välja ekologiska och hållbara matvaror har ökat för att det har blivit mer synliggjort, men också att det är mer lättillgängligt, produktutbudet har ökat och priserna har också gått ned något. 

Det har blivit mer självklart. 

– Vi ser att andra gör det, då blir det mer självklart och det handlar även om vilken bild vi vill ha av oss själva, vi vill känna oss bra och att vi gör bra val. 

Hur enkelt är det att handla hållbart idag?

– Dels finns det enkla valen, till exempel ekologisk julskinka eller välja det vegetariska alternativet på lunchbuffén.
Men det här är en komplex fråga. Många av dom jag har pratat tar upp att valet hamnar på individen. Dom jag har pratat med ville verkligen att någon annan skulle ta besluten, att det bara finns hållbara val i butiken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".