Ekologisk mat, eko
Försäljningen av ekologisk mat ökar, det visar nya siffror från Krav. Foto: Anna Morveto/Sveriges Radio

Hållbara matval i juletid

Etnologen: Vi vill känna att vi gör ett bra val
3:01 min

Inför julen är det många som väljer ekologiskt eller närproducerat på julbordet.

Matilda Marshall är etnolog vid Umeå universitet och har intervjuat och observerat 15 personer från hushåll i norra Sverige om deras matinköp.

– Medvetenheten kring att välja ekologiska och hållbara matvaror har ökat för att det har blivit mer synliggjort, men också att det är mer lättillgängligt, produktutbudet har ökat och priserna har också gått ned något. 

Det har blivit mer självklart. 

– Vi ser att andra gör det, då blir det mer självklart och det handlar även om vilken bild vi vill ha av oss själva, vi vill känna oss bra och att vi gör bra val. 

Hur enkelt är det att handla hållbart idag?

– Dels finns det enkla valen, till exempel ekologisk julskinka eller välja det vegetariska alternativet på lunchbuffén.
Men det här är en komplex fråga. Många av dom jag har pratat tar upp att valet hamnar på individen. Dom jag har pratat med ville verkligen att någon annan skulle ta besluten, att det bara finns hållbara val i butiken. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".