Två godståg på en vintrig bangård.
Foto: Conny Sillén / TT

Snabbare godstransporter på önskelistan

1:20 min

Ett triangelspår som norr om Kramfors förbinder Botniabanan med övre delen av Ådalsbanan skulle öppna för transporter från Atlanten till Ryssland.

Kramfors kommunalråd Jan Sahlén (S) vill att Mittnordenkommittén gör ett uttalande till stöd för triangelspår vid Höga kusten airport som förbinder Botniabanan med övre delen av Ådalsbanan för att snabba på transporter på järnvägarna mellan Atlanten i väst och Ryssland i öst. 

– Någon har sagt att de som har allra mest bråttom genom Sverige är död, norsk lax, som kanske via Trondheim ska vidare mot den ryska och asiatiska marknaden, säger Jan Sahlén.

Inte bara lax

Sahlén pekar på att det mittnordiska transportstråket har färjan mellan Umeå och Vasa som en styrka och han menar att ett triangelspår behövs för att gör den öst-västliga korridoren effektivare. 

Det är inte bara lax som kommunalråd Sahlén tänker sig ska rulla i godstågen. Han lyftar också fram den norrländska industrins möjlighet att få iväg varor.

Botniabanan var en stor grej för oss.

I Trafikverkets nationella plan fram till år 2029 finns en upprustning av Ådalsbanans övre del mellan Höga kusten Airport och Långsele. Den är i mycket dåligt skick idag, enligt Trafikverket. Den satsningen behöver kompletteras med ett triangelspår som förbinder Botniabanan med Ådalsbanan, menar Sahlén.

Östligt stöd

Och Kramfors kommunalråd får stöd från Vasa där utvecklingsdirektören Susanna Slotte-Kock pekar på just Botniabanans betydelse för Vasa efter att den invigdes 2010.

– Botniabanan var en stor grej för oss med godsflödet först med färjan och sedan sätter man på gods i Umeå och åker neråt. Det är ett snabbt sätt att få ut varorna i världen, berättar Slotte-Kock. 

Hon välkomnar naturligtvis fler infrastruktursatsningar i Mittnordenregionen.

– All typ av kommunikation är viktig, slår Vasas utvecklingsdirektör fast. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista