Trafikkö mot Birsta.
1 av 2
Det var långa köer mot Birsta, Sundsvall, vid lunchtid idag. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Kenny Abrahamsson har tankat vid macken i Örnsköldsvik och sak resa till Lycksele.
2 av 2
Kenny Abrahamsson stannar till i Örnsköldsvik i sin resa mot Lycksele. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Intensiv trafikdag - SMHI varnar för halt väglag

Anton Kårén och Peter Hansson rapporterar från trafiken
2:51 min

Idag, fredag, är en intensiv trafikdag, då många kommer att sätta sig i en bil för att åka till nära och kära för att fira jul. Samtidigt varnar SMHI för plötslig ishalka i nästan hela Sverige.

I Örnsköldsvik träffade P4 Västernorrland Kenny Abrahamsson som startade sin resa i Gnesta igår, torsdag, och är på väg till Lycksele.

– På förmiddagen har trafiken sett bra ut, men nu börjar det tjockna på, säger han.

Det var även långa köer på vägarna ut mot Birsta i Sundsvall vid lunchtid idag. P4 Västernorrland träffade på Annika, som valde att lämna bilen och springa till mataffären istället.

– Jag tänker att jag kommer före maken till Ica, säger hon. 

Risk för olyckor

När julafton ligger på en söndag reser människor under flera dagar och Trafikverket uppmanar därför julfirare att köra extra försiktigt de kommande dagarna.

– Hade julafton varit på lördag hade resdagarna krympt, och ännu mer mitt i veckan, då reser man oftast dagen innan. Nu blir det fler resdagar, säger Bengt Olsson presschef på Trafikverket, till TT.

Samtidigt ökar antalet olyckor när fler vistas i trafiken. Enligt Trafikverket omkommer i genomsnitt femton personer per år under jul och nyår och ett 40-tal blir allvarligt skadade.

– Julhelgen är väldigt olycksdrabbad så det är viktigt att vara försiktig när man ger sig ut i trafiken, säger han.

Håll avstånd - sänk farten

Intensiteten i trafiken märks även av i tågbokningar, enligt järnvägsföretagen - mycket är fullbokat under fredagen och lördagen.

– Det speglar också hur biltrafiken kommer att se ut under dessa dagar, säger Olsson.

För att undvika farliga situationer ska bilister tänka på att hålla avstånd, anpassa hastigheten efter väglag och hålla lugnet.

– Försök också att visa hänsyn till omgivning, då kommer det att flyta på. Många ska samsas om samma väg, så ha tålamod.

E4 och E14 - utsatta vägar

Enligt Trafikverket brukar det vara mycket trafik på E4 mellan Gävle och Sundsvall, samt E14 mellan Sundsvall och Östersund under julhelgen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".