Bildcollage med regiondirektören Hans Wiklund och regionrådet Erik Lövgren (S)
Bildcollage med regiondirektören Hans Wiklund och regionrådet Erik Lövgren (S) Foto: Örjan Leek

Regiondirektören har själv kvar kritiserat avtal

1:37 min

Regiondirektör Hans Wiklund har sedan han tillträdde avskaffat den kritiserade chefslönetrappan inom landstinget, men i hans egna avtal är den kvar.

Regiondirektören Hans Wiklund har sedan han tillträdde i mitten av oktober beslutat att avskaffa den kritiserade chefslönetrappan inom Landstinget Västernorrland.

Men hans egna avtal tecknades innan det, så där är lönetrappan kvar, vilket innebär att han kan få behålla hela sin lön på 130 000 kronor i månaden även om han slutar.

Revisionsbyrå kritiserade lönetrappa

Det var i slutet av oktober som revisionsbyrån PWC presenterade sin granskning av chefsavtalen i landstinget.

Då fick chefslönetrappan kritik - den innebär att den som jobbat som chef i totalt tolv år får behålla hela sin chefslön efter avslutat uppdrag, om personen får andra arbetsuppgifter i landstinget.

Politikerna bestämde att trappan skulle bort, och Hans Wiklund tog beslut om att göra det i alla nya chefsavtal.

Men hans eget avtal med en månadslön på 130 000 var redan tecknat och innehåller alltså chefslönetrappan.

– Jag ser inte några större problem i fallet med nuvarande regiondirektör, säger det regionrådet Erik Lövgren (S).

Kan inte omförhandla gamla avtal

– Ja, alltså när det gäller regiondirektören för tillfället, i fyra år regional utvecklingsdirektör, en hög position i landstinget Västernorrland, med gott resultat för vi har ju övertagit det regionala utvecklingsansvaret nu under 2017, så ser jag väl inte några större bekymmer med det, men jag kan dela förvaltningens syn nu att det borde gå att göra det här på ett bättre sätt, säger Erik Lövgren (S).

Regiondirektör Hans Wiklund säger till P4 Västernorrland att han inte velat ha några särlösningar i sitt avtal, som följde standardförfarandet då det tecknades. Då var chefslönetrappan norm.

Han har beslutat att stoppa trappan i nya avtal, men anser inte att det var möjligt att omförhandla alla tecknade avtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista