Barkplattbagge. Foto: Länsstyrelsen i Västernorrland
1 av 3
Den starkt hotade barkplattbaggen är en av arterna som finns i två av reservaten och ska nu få sin miljö skyddad. Foto: Länsstyrelsen i Västernorrland
Fjärilen trolldruvemätare
2 av 3
Fjärilen trolldruvemätare är funnen i Djupdalens naturreservat söder om Edsele.
Långskägg. Foto: Klas Ancker
3 av 3
Laven Långskägg som finns i Vändåtbäckenskogens naturreservat Foto: Foto: Klas Ancker

Västernorrland får sex nya naturreservat

Veckan före jul beslutade Länsstyrelsen om sex nya naturreservat i Västernorrland som nu har totalt 209 naturreservat som ska bevara skyddsvärd natur, enligt Länsstyrelsen.

Tre av de nya reservaten ligger inom Sollefteå kommun: Djupdalens naturreservat, Snobergskogens naturreservat, Lill-Brännkullens naturreservat.

Kramfors kommun har fått ett nytt i Vändåtbäckenskogen och i Örnsköldsviks kommun har Storklocken blivit naturreservat.

Vid gränsen mot Jämtlands län i Sundsvalls kommun ligger Revabergets naturreservat, där den största delen av reservatet är på Jämtlands sida, så därför kommer länsstyrelsen där förvalta reservatet.

– Länet har nu 209 naturreservat och en nationalpark. Dessa omfattar cirka 1,3 procent av den produktiva skogsmarken i länet, berättar Torbjörn Engberg, chef för enheten Skyddad natur vid Länsstyrelsen, enligt deras hemsida.


Länsstyrelsens beskrivning av de nya reservaten:

Djupdalens naturreservat, Sollefteå kommun

Djupdalens naturreservat är 514 hektar stort och ligger 15 km söder om Edsele. Den starkt hotade fjärilen trolldruvemätare är funnen i området. Delar av reservatet ingår i EU:s nätverk Natura 2000 enligt art- och habitatdirektivet. 

Lill-Brännkullens naturreservat, Sollefteå kommun

Området omfattar 24 hektar och är beläget cirka 13 km öster om Näsåker, Sollefteå kommun. Den starkt hotade skalbaggen större barkplattbagge är påträffad inom reservatet. Genom områdesskydd bevaras och förstärks tillgången på lämplig livsmiljö för skalbaggen i ett landskap där dess rikligaste förekomster finns.

Revabergets naturreservat, Sundsvalls kommun

Revaberget ligger cirka 11 kilometer söder om Bispgården utmed Indalsälvens västra strand. Naturreservatet i sin helhet omfattar närmare 101 hektar, varav 97 hektar ligger i Jämtlands län och 4 hektar ligger i Västernorrlands län. Det huvudsakliga förvaltningsansvaret av reservatet, på båda sidor länsgränsen, kommer därför att bäras av länsstyrelsen Jämtland.

Snobergskogens naturreservat, Sollefteå kommun

Området omfattar 32,5 hektar och är beläget ca 10 km nordost om Näsåker i Sollefteå kommun. Området är intressant då det ligger i en trakt med en nationellt sett stark population av den starkt hotade skalbaggen större barkplattbagge. I och med bildandet av det nu föreslagna reservatet säkerställs en lämplig livsmiljö för arten. 

Storklockens naturreservat, Örnsköldsviks kommun

Naturreservatet är ungefär 46 hektar stort och beläget på Storklockens nordvästra sida, ungefär tre kilometer söder om Bredbyn. Ett centralt mål är att långsiktigt upprätthålla brandprägeln i de talldominerade delarna av skogen, till fördel för bevarandet av organismer knutna till sådan miljö.

Vändåtbäckenskogens naturreservat, Kramfors kommun

Reservatet är beläget i Kramfors kommun och dess totala yta uppgår till 126 hektar. I området finns ett tiotal funna träd med laven långskägg på, en ansvarsart för länet. I reservatet ingår också länets fjärde största av Skogsstyrelsen identifierade nyckelbiotop.

Källa: Lansstyrelsen.se/vasternorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista