Nästan en tredjedel av all cancer kan förebyggas

3:58 min

Varje år drabbas mer än 1500 människor i Västernorrland av cancer.
Men det finns sådant man kan göra själv för att minska risken för att få cancer eller för att få en bättre chans att överleva sjukdomen.

Omkring 30 procent av all cancer kan förebyggas om vi ändrar vår livsstil och lever mer hälsosamt säger Senada Hajdarevic som är processledare för Cancerprevention på Regionalt cancercentrum, RCC norr, i Umeå

Det handlar om att inte röka, röra på sig, äta nyttigt och inte väga för mycket. Vi ska också vara återhållsamma med alkoholen och vara försiktiga i solen.

Sockerskatt eller fettskatt?  Ja, det låter väl lockande.

Men för den enskilde kan man aldrig säga säkert varför han eller hon får cancer. Man kan leva hälsosamt och ändå drabbas.

– Varje människa är unik och ingen kan gå helt säker från cancer men räknar man på gruppnivå så kan man genom att leva mer hälsosamt minska risken rejält för flera olika typer av cancer, bland annat lungcancer, bröstcancer, hudcancer och tjocktarmscancer.

Omkring 30 procent av all cancer kan förebyggas.

Det är vi som individer som kan göra mest för vår egen hälsa säger Senada Hajdarevic men även på samhällsnivå kan man vidta åtgärder för att förebygga cancer.

– Sockerskatt eller fettskatt?
– Ja, det låter väl lockande, svarar Hajdarevic.

Ett projekt som RCC driver inom cancerprevention är tobaksstoppskampanjen där man utmanar människor att sluta röka eller snusa i två månader. en uppföljing visar att ganska många sedan fortsätter att vara tobaksfria. Man kan gå in på websidan, tobaksstopp.se och anmäla sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista