Sergiu Tanurcov plockar ut små plastskyltar utstansade från ett stort ark. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Sergiu Tanurcov på jobbet. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Nu utvisas fotbollsprofilen Sergiu Tanurcov

4:02 min

Efter att ha tjänat några tusen kronor för lite under 2011 tvingas nu ullångerbon Sergiu Tanurcov och hans familj lämna Sverige.

– Ja, vi åker imorgon, säger Tanurcov på sitt jobb hos Scim Display i Docksta. 

Det är orättvist.

Hans bil är den enda ute på parkeringen. Medan de andra har ledigt är han här för att bygga upp ett lager med de plastskyltar som han tillverkar, så att företaget ska klara sig ett tag utan honom.

Rigida regler

Tanurcov måste alltså lämna Sverige nu. Det beror på att han under två månader 2011 tjänade mindre än 13 000 kronor i månaden. Därmed drar Migrationsverket in arbetstillståndet Tanurcov, som kommer från Moldavien. 

– Man blir ledsen. Det känns som att man blir utkastad, säger han. Jag har fast jobb och har jobbat här i fem år på det här jobbet och så ska man påverkas av något som hände 2011. Det känns orättvist. 

 Jag ser inte varför vi skulle få ett negativt svar, men man vet aldrig...

Hans fru Ina har också jobbat under hela tiden i Sverige och hon har hela tiden hållit sig över den inkomstgräns som gäller för att man ska få fortsatt arbetstillstånd. Men eftersom de sökte tillståndet som familj, så måste de också lämna som familj, berättar Sergiu Tanurcov. 

Nu måste de söka nya arbetstillstånd och det får de inte göra i Sverige utan måste göra det från hemlandet Moldavien. Sergiu har specialkompetens som är värdefull för arbetsgivaren och hoppas få ett nytt tillstånd ganska snart. 

– Jag ser inte varför vi skulle få ett negativt svar, men man vet aldrig, säger Tanurcov.

Lagen har ändrats

Han och hans familj har hamnat i kläm, men förhoppningen är fler inte kommer att göra det av samma anledning. Tidigare i år röstade riksdagen nämligen igenom en lagändring och från 1 december i år kan Migrationsverket upphäva ett återkallande av uppehålls- och arbetstillstånd om arbetsgivaren själv rättat till brister i anställningsvillkoren.

Om reglerna hade varit så tidigare hade Tanurcov inte behövt lämna Sverige, men nu är deras ärende avslutat.

Han hoppas att kunna komma tillbaka, inte minst för barnens skull. 

– För vår dotter blir det säkert spännande från början i Moldavien, men sedan vill hon säkert tillbaka hem och hemma för henne, det är här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista