Bilder på Andreas Sjölander (S) landstinget Västernorrland och en del av fasaden med skylt på Alnö Vårdcentral Sundsvall
Enligt Andreas Sjölander (S) , ordförande i primärvårdsnämnden i Västernorrland ska nämnden nu diskutera framtiden för Alnö Vårdcentral. Foto: Billy Abraha/Lotte Nord, Sveriges Radio

Osäker framtid för vårdcentralen på Alnön

Andreas Sjölander (S): Vårt ansvar är att patienterna ska få vård även i framtiden
3:26 min

I april stänger det privata vårdbolaget Praktikertjänst vårdcentralen på Alnön. Just nu finns ingen lösning för de 9 000 öborna som är listade hos Praktikertjänst, berättar SVT Nyheter Västernorrland.

Före jul fanns det inga privata bolag som var intresserade att ta över, säger Gun-Britt Milioris på landstingets vårdvalsenhet till P4 Västernorrland.

– Jag tycker det är en katastrof, för den här vårdcentralen har verkligen varit en plats där man känt sig trygg. Vi är ju skattebetalare allihopa så jag fattar inte varför vi ska vara sämre lottade än andra, bara för att vi bor på Alnö, säger patienten Håkan Lagerborg.

Ett besked måste komma redan i början av året för att Alnöborna ska få fortsätta att ha en vårdcentral efter april. Det enda alternativet just nu är att landstinget tar över, enligt Gun-Britt Milioris.

– Vårt ansvar är att se till att patienterna ska få vård även i framtiden så vi får resonera nu. Beskedet från Praktikertjänst om att det inte finns någon köpare kom den 18 december så det är väldigt snabbt inpå det här, säger Andreas Sjölander (S) som är ordförande i primärvårdsnämnden i Landstinget Västernorrland.

Svårt att behålla personal

Bakgrunden till Praktikertjänst beslut att lämna Alnön är svårigheter att rekrytera fasta läkare och det är en av de faktorer som kommer att diskuteras vidare även när primärvårdsnämnden nu ska titta på hälsocentralens framtid, säger Andreas Sjölander.

Patienten Håkan Lagerborg är kritisk till att patienterna hittills inte fått någon information om situationen, och anser att Landstinget ska ta större ansvar i att behålla personal genom att ge dem ordentligt betalt. 

– En av frågorna är ju om Alnö ska ha en hälsocentral eller inte och det är för tidigt att svara på nu, det måste vi diskutera i vår organisation först. En annan fråga är ju bemanningen och som jag förstått det så erbjuds läkare ganska bra betalt i vår organisation, främst handlar det om arbetsmiljö och det är en fråga vi diskuterat många gånger och kommer få fortsätta diskutera, säger Andreas Sjölander. 

Vad händer med patienterna om det inte blir någon hälsocentral på Alnö?

– Vi har ett ansvar för att patienterna ska få vård även i framtiden så då blir det en diskussion i närområdet med hälsocentraler där om att ta emot fler listade, säger Andreas Sjölander. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".