Stor oro bland patienterna på Alnön

3:18 min

Av allt att döma blir Alnön med en befolkning sommartid på runt 20000 personer utan egen vårdcentral från april. Det oroar patienterna som har svårt att förstå vad det är som händer.

Det var den 6 april som Praktikertjänst AB sa upp vårdavtalet med landstinget Västernorrland. Man har länge sökt läkare eller sjuksköterska som vill driva vårdcentralen men misslyckats. Strax före jul stod det dessutom klart att den tilltänkte köparen dragit sig ur och eftersom uppsägningstiden är ett år så blir Alnön med stor sannolikhet utan vårdcentral från 6 april 2018. För att någon ska hinna och kunna ta över före det så måste det bli klart senast under januari – något som inte ser ut att bli verklighet.

På torsdagsmorgonen är det en ström av patienter som söker vård. En av dem är Barbro Johansson.

– Vi kan inte förstå att den måste lägga ner när det är ett sådant tryck. Det är ju väldigt tragiskt. Jag är diabetiker och det känns livsavgörande att ha läkare och sjukvårdspersonal i närheten.

– Även fast det är en privat vårdcentral drivs den ju med våra skattepengar. Så det borde vara en god affär om landstinget själv driver den vidare, fyller Christer Sjödin i.

– Jag har bytt från en vårdcentral i stan som stängde och kom hit till Alnön trots att jag bor på Skönsberg (i centrala Sundsvall). Jag känner mig inte trygg med vården, det verkar vara kaos överallt, säger Per-Olov Edström.

Hur försöker du skapa trygghet för dig själv?

– Vad ska jag göra? Det är ju svårt att göra någonting.

– Jag tycker det är en katastrof och jag förstår inte varför Alnö ska drabbas när kommunen vill satsa här, fyller Håkan Lagerborg på.