Linnéa Westerlund sitter på sin häst Alba.
Linnéa Westerlund på hästen Alba. Foto: Lotte Nord, Sveriges Radio

Häst i trafiken kräver vett från alla parter

2:22 min

Få hästekipage vill egentligen vara på en väg, men ibland måste man. Och då kan det uppstå konflikter – och hur gör man egentligen rätt?

Hur fungerar mötet häst och fordon bäst på vägarna? Tipsa på vår Facebook-sida.

Häst på väg kan röra upp känslorna. Det kan man läsa i diskussionen på P4 Västernorrlands Facebook-sida där vi ställer frågan hur mötet häst - fordon fungerar bäst på vägarna? Särskilt när det som nu är höga snövallar, dålig sikt, ibland hög fart och kanske en nervig häst.

Linnéa Westerlund rider förbi vid Sundsvalls Ridklubb i Kungsnäs på hästen Alba.

– Vissa saktar ner, men inte alla. Fler borde tänka till för hästen kan ju hoppa till.

Hästar är flyktdjur

Hästar är flyktdjur och deras beteende är att sticka ifrån en fara som timmerbil, traktor, snöslunga eller något annat. De har med andra ord ett ganska irrationellt beteende.

– Även fast man har en lugn och tränad häst kan den ändå bli rädd.

Uppmaningen till alla som vill förbi ett hästekipage är.

– Att inte tuta, gasa inte heller precis när man kommit förbi hästen utan ta det lugnt en liten bit till, säger Linnéa Westerlund.

Hästen är ett fordon och ska ridas på höger sida. Det betyder att häst inte kan ridas på en gång- eller cykelväg utan måste hållas på vägen.

– Så är det, även om det kan ses som lite gammeldags att hästen är ett fordon.

Har du något knep så det blir lugnt på vägen när du måste rida där?

– Jag brukar försöka få Alba att se lite livligare ut än vad hon är, då blir bilföraren ofta mer uppmärksam, säger Linnéa Westerlund och skrittar lugnt vidare.

Vägen är till för alla

Transportstyrelsens Bo Göingberg svarar på våra frågor vad som gäller när så många ska samsas på vägarna. Det är inte bara barn på cykel, äldre med rollatorer, barnvagnar, rullskidåkare – det är även hästar och olika fordon.

– Största risken är att bilföraren gör fel när föraren inte saktar ner. Man ska ju kunna stanna vid varje förutsedd fara. Och häst på väg kan ju innebära det. Man ska även ta ut ett ordentligt avstånd i sidled när man kör om.

– Hästägaren har också ett ansvar. Det kan vara att inte ta ut en häst i trafiken om man bedömer att hästen inte klarar det.

Kunskapsläget hur man gör vid hästmöten verkar ganska dåligt på sina håll.

– Trafikskolorna skulle kunna lägga mer fokus på detta. Men vi har alla ett ansvar att veta att vägen är till för alla och anpassa oss till det, säger Bo Göingberg, Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista