Alla stadsbussar i Sundsvall inställda i halkan

2:19 min

All stadstrafik i Sundsvall har ställts in på grund av underkylt regn och halka, enligt länstrafikbolaget Din Tur.

Enligt Din Turs hemsida är all stadstrafiken inställd. På Alnö ersätts linje 73, 74 och 75 med taxi medan övriga landsortslinjer rullar med förseningar.

– Det var vid klockan två som vår trafikansvarige i Sundsvall gjorde den bedömningen att väderläget gör det väldigt halt på vägarna så vi kan inte framföra stadsbussarna trafiksäkert och det är risk för olyckor och personskador, säger Hans Fälldin som är presstalesperson på Din Tur.

Vad har ni för prognos för hur länge ni måste ha stadstrafiken inställd?

– Det beror på flera faktorer, i synnerhet väderläget. Som jag ser enligt SMHI kommer det att vara trafikstörningar det kommande dygnet. Sedan beror det på kommunens resurser med snöröjning, plogning, sandning och saltning, om de kan komma i fas med behovet, där har vi en ständig dialog. Oftast fungerar det bra men när det blir såhär kraftiga väderomslag, då finns inte tillräckliga resurser att komma åt överallt, säger Hans Fälldin.   

Vid Navet i Sundsvall träffar P4 Västernorrlands reporter resenärer, där de flesta tar beskedet om de inställda bussarna med ro. En del väljer att beställa taxi. 

– Vi står ett gäng och väntar på att dela en taxi, annars får jag väl gå, det blir tungt med kassarna och skitvädret men hellre det än att bussarna går i det här skitvädret för då kan det hända ganska mycket otäcka saker, säger en av dem.

Men alla resenärer drabbas inte av helt inställda bussar, däremot förseningar.

– Jag kommer åka med linje 120 och den är ungefär 10-15 minuter försenad och det brukar vara så ibland här. Med tanke på hur väglaget ser ut och vad man kan utsättas för om en buss kör av så får man vara lite ödmjuk mot de som sätter sig och kör i alla fall, säger Anders Nieminen.