"Ingen borde få cancerbesked ensam"

1:13 min

Bara var tredje patient i Västernorrland som får ett cancerbesked har blivit uppmanad av vården att ta en anhörig eller vän med sig.

Ingen borde vara ensam vid läkarbesöket då man får sitt cancerbesked. Och även senare är det bäst att ha med sig en vän eller anhörig till alla läkarbesök, tycker Gunvor Swenning från Sundsvall som själv har en sällsynt typ av blodcancer.

– Det ska vara en rutin hos vården att i kallelsen skriva att man ska ta med sig en anhörig eller god vän. Det är svårt som patient att ta till sig information när man får resultatet och när man kanske får sin diagnos.

I dag så kan det upplevas väldigt dramatiskt, man tror att det är en dödsdom man ska få.

Bara var tredje av de cancerpatienter som svarat på patientenkäten säger att de uttryckligen uppmanades att ta någon med sig till läkarbesöket, men hur många som verkligen hade någon med sig vet vi inte.

Men på Regionalt Cancercentrum norr i Umeå som samordnar cancervården i Norrland håller chefen Anna- Lena Sunesson med om att det borde vara rutin för alla läkarbesök.

– Vården behöver generellt bli bättre på att bjuda in närstående. I dag så kan det upplevas väldigt dramatiskt, man tror att det är en dödsdom man ska få. Men om vi alltid bjöd in närstående så skulle det inte vara lika dramatiskt.


Mer om cancervården i P4 under fredagen:
8.15  Om palliativ vård
11.35 Vi sänder från Mellannorrlands Hospice i Sundsvall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista