Lasershow som alternativ till fyrverkerier i Sundsvall?

1:47 min

Varje år vid den här tiden diskuteras fyrverkeriernas effekter på miljön och på olika djur som skräms av smällarna. i Sundsvall kan det bli aktuellt med lasershow istället, men inte i år.

I Sundsvall blir det traditionell fyrverkerishow vid hamnen på nyårsafton. Kommunerna Lidköping och Boden kommer dock att satsa på lasershow i år istället och nästa år följer även Umeå efter.

Fyrverkerierna i Sundsvall är mycket populära. Ungefär 20 000 personer brukar se fyrverkerierna på plats enligt Maria Åslin som är affärsområdeschef på näringslivsbolaget.

– Sen är ju Sundsvall så beläget att man ser de här fyrverkerierna från flera av bostadsområdena runt omkring så jag tror att vi är omkring 40 000 totalt som ser fyrverkerierna. Med laser blir det inte samma effekt om man inte har de allra största och det tror jag aldrig att vi kommer att råd med.

Men diskussionerna förs ändå om att byta fyrverkerierna mot laser. Och då måste en del förändringar till.

– I så fall skulle vi behöva se över en annan plats att vara på. Dels på grund av att det rent tekniskt är svårt att få till vid hamnen men även säkerhetsmässigt om det kommer mer folk. I januari eller februari kommer vi att göra en utvärdering och då ska det bli väldigt intressant att ta del av utvärderingarna från Linköping och Boden också, säger Maria Åslin.