Hästen Hasse och Anders "Sunkan" Sundqvist
1 av 2
Hästen Hasse och Anders "Sunkan" Sundqvist. Foto: Lotte Nord, Sveriges Radio
Två hästar i en hage. det är tidigt på morgonen och mörkt
2 av 2
Hästen Hasse med sin kompis tidigt på morgonen. Snart är det dags att jobba för brödfödan. Foto: Lotte Nord, Sveriges Radio

Hästen Hasse blir Norra Bergets nye grovarbetare 2018

3:36 min

Med nordsvenske hästen Hasse minimeras koldioxidutsläppen när det ska plogas och dras timmer på Norra Berget i Sundsvall nästa år.

Djur finns det året runt på Norra Berget i Sundsvall, som liksom Murberget i Härnösand och Jamtli i Östersund är ett mellannorrländskt Skansen. På Norra Berget har det succesivt åter blivit allt fler djur och nu är det dags för en riktig bjässe.

– Han är stor och snäll, säger husse Anders "Sunkan" Sundqvist om sin häst som lydigt står kvar i stallboxen även när dörren är öppen i väntan på grimma när det är dags att komma ut i hagen för morgonhö.

Det är Sundsvalls kommun som städslat ekipaget för praktiska sysslor på berget.

– Det blir ett par dagar i veckan och då kommer vi att åka dit. Hasse ska fortsätta bo här i Hov i Selånger som han är van vid.

Valacken är 15 år och har hunnit med ett liv på travbanor och att vara gårdshäst och han kan både dra ett timmerlass samt bära husse på ryggen om det kniper.

– Eller barn med för den delen. Men det är tänkt att han ska jobba när han är på Norra Berget. Fast han gör gärna pauser för att bli klappad och pratad med.

Att arbeta med häst ger en annan dimension till livet. Kanske blir man en bättre människa av att vara med djur? Det är en arbetskamrat och lär både barn och vuxna ömsesidig respekt. Dessutom kan det bli billigt.

– Han är inte dyr i drift – det är hö och vatten. Gamla timmerkälkar finns att få nästan gratis numera. Dessutom blir det aldrig sönderkört där han jobbar, tvärtom trivs växter bäst på marker där det är hovtrampat och betat, säger Anders Sundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista