Hemmagjorda majschips och pulled oats
1 av 3
Pulled oats med hemmagjorda majschips kan anses vara 2017 års variant på den så populära tacon. Foto: Helén Sahlstrand
en brödkavel på en plåt med deg
2 av 3
Hemmagjorda nachos kavlas ut på en plåt, gräddas en stund för att sedan skäras och sedan gräddas färdigt i trianglar.
Helen Sahlstrand sitter i snön framför en gran
3 av 3
Helen Sahlstrand Foto: Privat

Recept: Vegetariskt en av de största mattrenderna 2017

"Havre kommer vi fortsätta se många varianter på"
3:46 min

Dietisten Helén Sahlstrand från Sollefteå summerar mattrenderna 2017 och bjuder på en havrebaserad variant på klassikern Taco.

– Det handlar inte främst om enbart vegetariskt utan att man får in mer vegetariskt för att det ska bli mer möiljövänligt, säger Helén Sahlstrand om vego-trenden 2017.

Lila färg på grönsaker är en annan trend hon identifierat under året, som lila brysselkål, lila blomkål och sallader i lila. 

– En annan sak som är trendigt är att inte tåla saker, det är extremt trendigt. Man undviker gluten eller laktos, så de hyllorna på butiken har exploderat av nya produkter. Det där tycker jag som dietist är lite onödigt, det är många som utesluter saker i onödan, säger Helén Sahlstrand. 

Inför 2018 tror hon att vi kommer att fortsätta öka andelen vegetariskt i kosten, men fortsatt genom att kombinera kött och grönsaker mer. 

– Jag tror på en kombo, det här att vi blandar i vegetariska proteinkällor och grönsaker i köttbullarna och köttfärssåsen.

Även utbudet av havrebaserade produkter är något som ökat stort de senaste åren, och det tror Helén Sahlstrand kommer att öka ytterligare. 

– Man utvinner havreprotein och det kommer komma in mer i fler produkter, säger hon.


Hemmagjorda Nachoschips

(1 plåt)

Ingredienser:

2 dl majsmjöl
1,25 dl vatten
2 tsk rapsolja
0,5 tsk paprikapulver
ytterligare olja att pensla med
flingsalt eller örtsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda majsmjöl, vatten, olja och paprikapulver till en kladdig smet. Låt vila 5-10 minuter.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pensla papperet med lite olja.

Häll ut smeten på bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett oljat bakplåtspapper över smeten och kavla ut den mycket tunt. En sats smet räcker till ett helt bakplåtspapper (42x32 cm)

Ta sedan försiktigt bort det övre papperet.

Smula sönder flingsaltet i handen och strö det över brödet. Använder du örtsalt i stället behöver du som regel inte smula sönder det i förväg. Du kan även smaksätta med lite chilipulver eller någon annan favoritkrydda om du vill.

Sätt in plåten i ugnen. Ta ut plåten redan efter 5-10 minuter och skär ut trianglar med en kniv och ställ in plåten igen. Låt chipsen gräddas i ca 15 -20 minuter, men ta ut plåten då och då för att vända på chipsen så att de blir jämnt gräddade.


Taco oats 

(3-4 port)

Ingredienser:

1 pkt (240g) pulled oat (nude/naturell)
(Du kan använda en annan vegetarisk proteinkälla om du hellre vill)

2 tsk rapsolja
½-1 gul lök
1 liten klyfta vitlök
½ tsk salt
1 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 krm mald koriander (kan uteslutas)
½ dl tomatpuré
ca 1 dl vatten
ev. lite chilipulver

Gör så här:

Hetta upp oljan i en panna. Tillsätt pulled oats eller den vegetariska proteinkälla du valt. Fräs ett par minuter.

Tillsätt 1 dl vatten och finfördela färsen något. Skala och finhacka löken.

Lägg ner den hackade löken, pressad vitlök samt salt och övriga kryddor i pannan. Tillsätt även tomatpuré och blanda väl.

Låt puttra på svag värme ytterligare några minuter. Späd eventuellt med mer vatten. Smaka av.  Servera till nachoschips/majschips eller tortillabröd samt grönsaker.

Recept: Helén Sahlstrand, leg.dietist och kokboksförfattare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".