Bussförarna Andersson och Magnus Vestberg (förgrunden
Bussförarna Lars Andersson och Magnus Vestberg (i förgrunden) ger väghållningen i Sundsvall underkänt. Foto: Lotte Nord, Sveriges radio

Bussförarna less på att vänta på bra vägar

1:09 min

Flera gånger under jul- och nyårshelgerna har stadsbusstrafiken i Sundsvall ställts in. Bussförarna har tröttnat och undrar om allt verkligen bara är vinterns fel.

Det är fullt i bussbolagets Nobinas bussdepås uppehållsrum i Gärde på tisdagsmorgonen eftersom stadsbusstrafiken än en gång har ställts in.

Vädret har bjudit på sina sämsta sidor och det är långt ifrån midvinterkyla. Istället plaskar det om hjulen av våta vägbanor. Snö och is innebär ordentlig halka. Det blir helt enkelt blivit för omöjligt och farligt att köra buss.

– De långa "dragspelsbussarna" har vi fått ställa. Och som idag har ju all stadstrafik stoppats på morgonen, säger Hans-Åke Bergström, gruppchef på Nobina.

Konstig vinter eller dåligt vägunderhåll?

Men frågan är om vägunderlaget bara är vinterns fel - kan det handla om dåligt underhåll?

Bussförarna Lars Nilsson och Magnus Vestberg har märkt att vägarna inte skrapas som förr.

– Uppenbarligen är det nya miljökrav på fordonen som ska skrapa så det tycks vara ännu färre av vägskraporna. Vi vill ju inte sitta i fikarummet och häcka, vi vill ju köra, säger Lars Nilsson.

– Sedan undrar vi om bussgatorna verkligen prioriteras, flikar Magnus Vestberg in att det känns som skitsnack.

– Det är inte alls roligt att köra på ishalkan, man har hjärtat i halsgropen, säger bussföraren Gun Olsson.

Vad säger passagerarna?

– Det är klart att de känner sig rädda när vi inte kan hantera bussen. Väghållningen är katastrofal, bedrövlig. Det ska inte vara på det här viset, vi kör en värdefull last – så det krävs att det är sandat och att vägarna hyvlas av, säger Gun Olsson.

Sonny Andersson är vägingenjör vid Sundsvalls kommun och det är slitigt på vägarna.

– Vi sandar med allt vi har och vi koncentrerar oss på bussgatorna. Fyra hyvlar har vi och de är alla ute, säger han.

Timrå kommun hyvlade på nyårsafton

I Timrå där vädret är detsamma som i Sundsvall har inga bussturer ställts in. Där var kommunens väghyvel ute på de större vägarna i centralorten till och med på nyårsafton.

– Vi tyckte att det behövdes, säger avdelningschef på väg och trafik i Timrå Jan Eriksson.

I Sundsvalls kommuns stadsbyggnadsnämnd ska man nu utvärdera hur väghållningen fungerat under den senaste tidens växlande väder, berättar nämndens ordförande Anders Hedenius (S).

– När sammanställningen kommer vid mitten av januari finns säkert lärdomar där. Om det innebär att det ska till mera resurser, om vi ska ha större snöröjningsflotta eller mera pengar, det kan jag inte uttala mig om idag, säger Anders Hedenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista