Buss Övik
En av bussarna i stadstrafiken i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio.

Möte räddade busstrafiken i halkigt Örnsköldsvik

2:42 min

Örnsköldsvik klarade morgonens ishalka betydligt bättre än Sundsvall. Kanske beroende på ett möte mellan kommunen och bussföretaget Nobina för någon vecka sedan.

Medan busstrafiken stod helt stilla fram till 9-tiden i Sundsvall i morse, rullade bussarna på som vanligt i Örnsköldsvik. Detta trots ett likartat väder.

– Vi hade ett möte med kommunen för någon vecka sedan där vi påtalade de problem vi upplevt tidigare i vinter, säger Micke Johansson, ansvarig för Nobinas verksamhet i Örnsköldsvik.

– Jag har själv åkt på nära nog samtliga busslinjer under helgen, och där har det varit sandat så att vi kunnat komma fram med våra bussar, säger Johansson till P4 Västernorrland.

Sören Lindblom har varit busschaufför i 27 år och kan verkligen jämföra hur det varit i Örnsköldsvik när det gäller snö och halkbekämpning.

– I morse var det sandat och bra, säger han. Men tar jag vintern som helhet så här långt har det varit fruktansvärt. Det är främst modden som ställer till det.

Enligt Lindblom är orsaken att kommunen alltför sent kallar ut sina entreprenörer.

– Tar man inte bort modden i tid så körs snön ned och det bildas farliga och djupa spår i vägbanan.

Vi har sökt kommunens ansvarige för väghållningen, hittills utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista