Vaccin
Foto: Junge Heiko/TT

Smittskyddsläkaren: De flesta har ett gott skydd mot mässling

"Mässling är väldigt ovanligt i Sverige"
2:55 min

En kvinna som besökt Örnsköldsvik har insjuknat i mässlingen. Men risken att drabbas av mässling är liten. Bland personer födda efter 1982 har de flesta ett gott skydd, men för födda efter 1960 är det mer osäkert.

Bland barn födda 2014 var det 97,7 procent som hade vaccinerats i januari 2017, enligt statistik från Landstinget Västernorrland, berättar Maria Tempé som är smittskyddsläkare. Det anses som en hög vaccinationstäckning och gör att riskerna för en omfattande epidemi är mycket små.

– Mässlingsvaccination infördes med två doser 1982 i Sverige, så personer som är födda efter det har i regel fått två doser och har ett väldigt gott skydd. Sedan kan det vara de som är födda mellan 1960-1980 där skyddet kan vara mer osäkert, för de kanske inte haft mässling naturligt, och de kanske inte har fått vaccin alls, eller bara en dos, och då är skyddet sämre, säger Maria Tempé.

Bland personer födda före 1960 har de flesta haft mässling och då fått en naturlig immunitet.

Maria Tempé tycker att det inte finns skäl till oro bland allmänheten, då riskerna för att insjukna är mycket små.  

– Mässling är väldigt ovanligt i Sverige ska man komma i håg, efter som vi har så hög vaccinationstäckning. Men ska man resa utanför Sverige, även i Europa, då kan man behöva se över sitt vaccinationsskydd, säger Maria Tempé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".