Två personer i djuraffär och en fågel i bur
1 av 2
Anna och Anna-Lena ger mat och omsorg i rikliga doser. Den blå rosellan Putte kvittrar förnöjt. Foto: Lotte Nord, Sveriges Radio
Dego, är en liten gnagare.
2 av 2
Degu, är en liten gnagare som hör till familjen buskråttor. Foto: Lotte Nord, Sveriges Radio

Smådjur lika poppis efter som före jul

3:47 min

Nu har reasäsongen börjat, men smådjur brukar inte få någon röd prislapp på sig.

Djuraffärerna drar till sig intresse både före och efter jul. Före jul kan det vara halvstressade föräldrar som letar julklappar.

– Det är inte optimalt att köpa djur att ha eget ansvar för om barnet inte nått skolåldern. Ska små barn få ett djur får föräldrarna vara beredda att ta det stora ansvaret, säger Anna-Lena Danielsson i en djurbutik i Birsta.

Det händer med andra ord att butikspersonalen får ta diskussionen med familjen. Det händer också ofta att man får tipsa om djurens troliga levnadslängd.

– En vän fick en vattensköldpadda som barn – den får hennes 80-årige pappa fortfarande ta hand om, säger Anna-Lena och tipsar att hamster kan vara ett bra förstadjur.

Degu som hör till familjen buskråttor finns det ett par av denna dag i butiken. Pigga Piff och Puff-liknande djur som tycks vara fulla av upptåg. Buren med rör och hängmattor ser riktigt kul ut och djuren verkar bli ännu piggare av lite ny halm.

Händer det att ni fluffar upp djuren och sätter röd extrapris-lapp på dem?

– Nej, aldrig. Det vore inte etiskt att sälja djur på det viset. Vi tycker vi tar ett stort ansvar att det ska bli rätt djur till rätt människa, säger Anna-Lena Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista