skoldusch
1 av 2
Fortfarande gemensamma skolduschar i Sundsvall Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
João Pinheiro (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall
2 av 2
João Pinheiro (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Situation oförändrad för skolduschar i Sundsvall

1:22 min

I Sundsvall är det fortfarande öppna skolduschar som gäller, alternativet är för dyrt enligt skolpolitikerna.

För drygt ett år sedan rapporterade Sveriges Radio att många högstadieelever inte vill duscha efter idrotten. Ofräscha duschar eller ovilja att behöva visa sig naken inför klasskompisarna var de främsta skälen.

I Sundsvall är situationen fortfarande i stort oförändrad, säger João Pinheiro ordförande i utbildningsnämnden i Sundsvall. Han menar att elever som inte vill vara nakna inför andra ska slippa duscha efter idrotten.

– Jag tycker inte att man ska tvinga elever att duscha mot sin vilja. Det kan finnas många olika ansledningar till att man inte vill visa sig naken inför andra människor.

 Hör det inte till att duscha efter en fysisk aktivitet?

– Jag säger inte att man inte ska duscha, men om upplevelsen av att duscha är så stark att man inte vill göra det, då måste man kunna ta hänsyn till det.

João Pinheiro tycker det är ett viktigt problem som ska prioriteras och understryker att kränkningar inte får förekomma. Samtidigt har inte skolan de pengar som behövs för att bygga avskilda duschbås istället för de öppna duschar som är vanligast idag.

– Vi har inte ansett att vi har råd att betala den ökade hyran som är om man skulle bygga dörrar på varenda dusch. Enligt det underlag som vi har fått handlar det om 30 miljoner kronor.

 Tycker du om att duscha inför andra?

Nä, det gör jag inte och jag har också gått i skolan och klarat av den situationen. Men det är obehagligt och det ska man förhindra så mycket man kan, säger João Pinheiro. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista