Nytt från årsskiftet: Kommuner måste ge hjälp vid spelmissbruk

1:25 min

Från och med årsskiftet är kommuner och landsting skyldiga att erbjuda stöd och vård även till personer som har spelmissbruk. Men kommunerna i Västernorrland har kommit olika långt i vilket stöd de kan erbjuda.

Jan-Olof Larsson är spelberoende och välkomnar lagen, men tror att kunskapen kring spelmissbruk är låg. 

– Det är bra med ny lag, om hjälpen blir samma som för andra personer med missbruksproblem, säger han.

Skillnader mellan kommunerna

Vilken hjälp du får för ditt spelmissbruk idag beror på vilken kommun du bor i. Sundsvalls kommun har i flera år erbjudit behandling för spelberoende, medan övriga kommuner inte kommit lika långt. I till exempel Örnsköldsvik har personer med spelberoende tidigare hänvisats till landstinget. Nu ska de få hjälp via kommunen, men kunskapen behöver bli bättre.

– Vi har metoder för att utreda beroendeproblematik vid substansberoende, men vi måste se över vad vi måste komplettera med när det gäller spelområdet, säger Marita Hultin, biträdande avdelningschef för socialutredning.

Sundsvall erbjuder redan behandling 

I Sundsvall har spelberoende fått behandling sedan 2010/2011. När spelmissbruk nu skrivs in i socialtjänstlagen tror Lars Fahlman, enhetschef inom individ- och familjeomsorgen i Sundsvall, att fler kommer att söka sig till kommunen för att få hjälp.

– När ämnet nu har fått stor uppmärksamhet räknar vi med att fler kommer att söka sig till oss, säger han.

I Härnösand har ingen sökt hjälp för spelberoende hos kommunen under 2017, enligt Solbritt Höglund, enhetschef vid socialtjänsten. Om personer i Härnösand behöver behandling för spelmissbruk kan det bli aktuellt att köpa platser från Sundsvall, där det redan finns behandling. För att kunna leva upp till de nya krav som ställs på kommunen ska personalen också få utbildning.

– Vi ingen personal som är särskilt utbildad inom spelmissbruk, men på sikt ska personalen få gå de utbildningar som erbjuds, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.