Lars-Olof Larsson
Lars-Olof Larsson har haft problem med spelberoende i flera år. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Jan-Olof Larsson spelade bort sina pengar och lurade sin sambo

4:15 min

Från och med årsskiftet ska personer som är spelberoende få samma hjälp som personer med andra missbruksproblem. När Jan-Olof Larsson spelade som mest kunde han spela bort 10 000 kronor eller mer på ett dygn.

Jan-Olof Larsson började med att spela poker för 12 år sedan, men han tyckte att det gick för långsamt och hittade då nätcasinon.

– De går fort, det blinkar och är bra musik. Det var en fröjd för ögat och var roligt att spela. Som hårdast spelade jag i åtta år, alla pengar gick till spel. Jag lånade pengar och spelade upp dem, lånade pengar och spelade upp dem.

Spelade bort alla pengar

Som mest spelade han bort 10 000 kronor eller mer per dygn.

– Jag såg till att jag hade mat, resten gick till spel. Räkningarna la jag på hög, för jag skulle spela in pengarna och betala dem senare. Det värsta med spelandet är att när du förlorar pengar så får du en revanschlusta och ska vinna tillbaka pengarna. Då börjar du satsa mer och mer. Ibland kan du vinna stora pengar, men efter någon timme var de borta ändå, säger han.

Självhjälpsgrupp

När det till sist gick så långt att Jan-Olof Larsson använde sin sambos kontokort för att spela så tog hans son med honom till Sundsvalls behandlingscentrum, där han blev tipsad om självhjälpsgruppen Spelberoendegruppen. Sedan dess har han varit med i gruppen, träffat andra i samma situation som har stöttat varandra. När Jan-Olof Larsson kom till insikt kring sina problem berättade han genast om sina problem för vänner och kollegor.

– Jag fick inga negativa reaktioner, utan de sa att det var bra av mig att jag tog tag i det, berättar han.

Här kan du få hjälp för spelmissbruk

Socialtjänsten i din kommun: Alla kommuner ska från och med årsskiftet erbjuda stöd och hjälp.

Spelberoendegruppen: Har självhjälpsgrupper i Sundsvall och Örnsköldsvik www.spelberoendegruppen.com

Stödlinjen: Erbjuder anonym och kostnadsfri rådgivning till spelare och anhöriga och är tillgänglig oavsett var i Sverige du bor www.stodlinjen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista