Pär-Mikael Åhrén vid sin skoter
Pär-Mikael Åhrén kör en tio mil per dag så renarna ska hålla sig borta från vägarna. Foto: Lotte Nord, Sveriges Radio

Svarta sopsäckar en säker varning för renar

6:06 min

Fladdrar det svart längs med skogsvägen kan du vara ganska säker på att det finns renar i närheten. Viktig kunskap tycker renägaren Pär-Mikael Åhrén i Viksmon, Graninge.

– Det är besvärligt med de stora vägarna. Och jag tror att vanan bland folk har minskat med kunskap om vilt. Många är inte observanta med att titta efter viltspår på sidan om vägen och man passerar svarta sopsäckar i hög fart, säger Pär-Mikael Åhrén, renägare från Oredakhe sameby vid Blåsjöfallet i Gäddede men som i generationer haft vinterbete för renarna i trakterna av Graninge och Liden i Västernorrland.

Att renarna vill ut på vägen kan dels vara att det är jobbigt att pulsa i dryga metern snö.

– Har renarna kommit ut på vägen vill de ibland ogärna hoppa tillbaka.

Dels kan det vara vägsalt som lockar – det slickar djuren i sig. Och sopsäckarna är alltså något renägarna hänger upp för att varna bilister för djuren.

Fem samebyar i Västernorrland

Det finns nog fler kunskapsluckor hos västernorrlänningen vad gäller renskötseln som sker i länet varenda vinter. Runt november kommer tusentals renar på lastbil.

– Förr var det vandring som gällde och renen vill helst vandra. Men de gamla lederna är förstörda eller för farliga av stora vägar, järnvägar och kraftverksdammar, säger Pär-Mikael Åhrén.

Det är fem samebyar som har vinterbeten i länet. Från norr med vinterbete längst upp i Sollefteå och Örnsköldsviks kommuner är det Vilhelmina norra med hemadress Dikanäs i Västerbotten. Därefter Vilhelmina södra där sommarbetet är runt Klimpfjäll i Västerbotten. Voernese är andra tider på året i Borgafjäll. Ohredahke (som tidigare hette Frostviken mellersta) är samebyn som Pär-Mikael Åhrén är ordförande i och han hör hemma i Blåsjöfallet i Gäddede. Sydligast av Västernorrlands samer är Raedtievaerie och då ligger samebyn i Lidsjöberg.

– Det kan vara någon sameby till. Renen vill ha olika beten där det finns gott om renlav, säger Pär-Mikael Åhrén.

Storkniven lagar skotern

Det finns alltså tusentals renar i länet på vintern. Som trots att de är tamrenar lever ett vilt liv i det fria.

– Ser man inte renar så tänker väl folk inte på att de finns i länet. Men jag och min familj har ju alltid varit här vintertid, säger Pär-Mikael Åhrén som tycker det är bra om vi inte ser renarna. Då har han lyckats med sitt jobb att hålla djuren i skogen och långt borta från de farliga bilarna.

Skotern är det främsta arbetsredskapet. Det blir en tio mil på en dag. För att kunna laga fordonet har han en lång kniv med i bältet.

– Går det inte att laga med storkniven går det inte att laga alls. Då måste skotern till verkstan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista