En flygande kungsörn.
Forskare har sökt tillstånd för att kameraövervaka 180 bon, men i praktiken handlar det om ett 70-tal. Foto: Tom Stromme

Kungsörnar ska kameraövervakas i norra Sverige

1:33 min

Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet vill kameraövervaka kungsörn i mer än halva Sverige, från Dalarna till Norrbotten.

Skälet är att man vill veta hur många ungar som klarar sig och lämnar boet, enligt Birger Hörnfeldt, professor emeritus på SLU,

– I grunden har man ganska dålig kunskap om överlevnaden hos svenska kungsörnar, bland annat om hur många ungar som produceras av olika par, säger han.

Forskare uppskattar att det finns ungefär 1400 kungsörnar i Sverige i dag, och slutsatserna från kameraövervakningen kan få följder för myndigheternas förvaltning av den fridlysta rovfågeln.

– Man måste veta hur bra ungproduktionen för att kunna bedöma om stammen har potential att öka eller om den rentav minskar, säger Birger Hörnfeldt.

De flesta kungsörnarna har revir i norra Sverige, och det är här som forskarna vill montera kameror vid ett 70-tal bon, högt uppe i träd i Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista